Mi lesz így a jótékony célra utalt pénzzel?

2021.09.24. 10:44

Visszavonták Vetró József díszpolgári címét

Testület elé vitte Debreczeni István az általa szabálytalanul kitüntetett díszpolgárok ügyét. A kettő közül az egyik címet nem vonták vissza a képviselők, a másikat viszont igen.

Munkatársunktól

– Én nem ítélkezem senki fölött. Hiba nyilvánvalóan történt, de nem akarok ezzel az üggyel külön foglalkozni. Amikor megkaptam a díszpolgári címet, azt mondtam, nem lettem egy centivel se magasabb. Úgy gondolom, most sem lettem alacsonyabb

– mondta a csanádpalotai díszpolgári cím egyik idei kitüntetettje, Vetró József helybeli vállalkozó. Ő az, akinek most, miután a szabálytalanul odaítélt díszpolgári címeket Debreczeni István polgármester a testület elé vitte, nem szavazták meg a kitüntetést.

Mint megírtuk, a kisvárosban a polgármester június 15-én egy személyben hozott határozatot a kitüntetettek személyéről, a képviselő-testület nélkül dönteni viszont a járványhelyzet miatt csak 14-ig lett volna joga. A megyei kormányhivatal, látva a jogsértést, másik 3 határozattal együtt érvénytelenítette a kitüntetésekről szólót is. Erről még augusztusban ér­­tesítették a polgármestert, kö­telezve, hogy szeptember 15-ig terjessze a testület elé a kérdéses határozatokat. Ezt az utolsó határnapon végül megtette, de az ülés határozatképtelennek bizonyult.

A napokban újra összehívta a képviselőket. Most az a döntés született, hogy a posztumusz címmel kitüntetett Molnár László esetében jóváhagyták a díj odaítélését, Vetró József esetében viszont nem. Ami – mint ő maga is megerősítette a Délmagyarországnak – kellemetlen helyzetbe hozta, de úgy gondolja, nem ő az, akinek emiatt szégyenkeznie kell. A kitüntetéseket egyébként – mint beszámoltunk róla – július 17-én, a városnapon adták át ünnepélyes keretek között.

Azt, hogy mi lesz ezek után a következő lépés, egyelőre nem tudni. Azt sem, hogy mi lesz például a címmel együtt járó pénz sorsa, amelyet Vetró József jótékony célra, egy alapítványnak ajánlott fel és fizetett be. Ő maga lapunknak azt mondta, a történtekről hivatalos értesítést még nem kapott, így nem tudja, milyen teendői lesznek. Egyelőre vár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!