Egyenes út

2009.10.28. 15:44

Semmiből ne legyen se hiány, se többlet!

Amikor a kínai császár az udvaron akarta múlatni az időt, a szolgák nem tartózkodhattak odakinn, még az ablakokat is be kellett zárni. A palota alá hatalmas föld alatti raktárakat építettek. Ott tárolták az élelmet, a szolgálók hada láthatatlanul, gördülékenyen végezte munkáját. Vigyázni kellett, hogy soha semmiből ne legyen se hiány, se többlet! Ez a kínai kereskedőfilozófiának az alapja. Az emberi szervezetben ennek az elvnek a betartásáért a máj a felelős, a máj biztosítja a jól szervezett ellátást.

A máj az öt fázis tana szerint a Fa elemhez tartozik, amelyet a tavaszi fához lehet hasonlítani: a téli nyugalom után teljes erővel kezd újra rügyezni, fejlődni. Az emberi életben ezen időszak a gyermek- és a serdülőkornak felel meg. Az új növekedés színe a természetben a zöld, ez a szín társul a májhoz is.

A máj túlzott aktivitása agressziót és mások vádolását vonja maga után, a gyenge aktivitás az önbizalom hiányát, illetve önvádat idéz elő. A májenergia egészséges áramlása a magabiztosságban nyilvánul meg. Kapcsolódó negatív érzelmek: sértődöttség, bosszankodás, düh, harag, féltékenység és irigység.

Hagyományosan a májat tartják a „tábornoknak", amely megtervezi és megszervezi a testben zajló folyamatok irányítását. A páros szerve, az epehólyag pedig „megvalósítja" ezeket a terveket, tehát a bátorság és a döntéshozatal ehhez a szervhez kapcsolódik.

A kínai konyha gyakran használja az édes és a savanyú ízesítést. Az édes erősíti a lépet, a savanyú pedig az energia (a csi) szabad áramlására ösztönzi a májat, ily módon támogatják az emésztést. A túl sok savanyú azonban ártalmas!

A máj aktivitásának ideje éjjel 1 órától 3 óráig tart. Ha valaki ebben az időszakban sűrűn felébred, akkor érdemes végiggondolni, vajon mivel terhelte meg ezt a szervet. Talán késő este evett olyasmit, ami a méregtelenítő rendszert fokozott munkára készteti? Esetleg itt az ideje egy tisztító kúrának?

Többféle májvédő teakeverék kapható a gyógynövényboltokban és a patikákban. Hat hétnél tovább nem javallott a tisztító kúra. Ha valaki mégis hosszabb időn keresztül szeretné alkalmazni, akkor érdemes két hét szünetet tartania, és csak utána ismételje meg az eljárást.

A gyógynövényeket és a gyógyvizeket sem szabad korlátlanul, kontrollálatlanul fogyasztani. A szervezetbe fölöslegesen bevitt anyagok nem kívánt mellékhatásokat okozhatnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!