Egyenes út

2009.11.08. 17:41

A szív a lélek és az öntudat lakhelye

Ázsiában a déli órákban, amikor a legmelegebb van, még a kolostorokban is megengedik a pihenést, a lefekvést. Az üzletekben a pultnál alszanak az emberek. Kínában ilyenkor senki sem lop, többek közt azért, mert ha a rendőrök elcsípik a tolvajt, először a tett színhelyére viszik, szembesítési céllal – szégyenteljes, kellemetlen találkozni az áldozattal. Európában sok embernek azért van emésztési zavara, mert ebben a kritikus időben, amikor legszívesebben elaludna a munkaasztalánál, dolgoznia kell. Alvás helyett összeszorítja az izomzatát, küzd az álmossággal. A rövid, 5–10 perces frissítő bóbiskolás hozzásegítené a kiegyensúlyozottabb emésztéshez és munkavégzéshez.

A szív túlterhelésének, azaz maximális aktivitásának idején (11 és 13 óra között) lép fel a déli álmosság. Ebben a napszakban a leggyakoribb a szívinfarktus. Ez a szerv az otthona az öntudatnak és a léleknek, minden mentális tevékenységünk - a gondolkodás, az emlékezés, a koncentrálás, valamint az alvás és az álom egyaránt tőle függ.

A szív és páros szerve, a vékonybél (aktivitásának ideje: 13 és 15 óra között) a Tűz elemhez tartozik. A Tűz maga a lobogás, a lángoló mozgás. A növekedés, a kiterjedés, a virágzás utáni gyümölcskezdemények megjelenésének időszaka. Az évszakok közül a nyár kapcsolódik hozzá.

 

 

Két kiegészítő szerv tartozik még ehhez az elemhez: a szívburok (19-21 óra), amely befedi a szívet, és védi a külső hatásoktól, a stressz és a feszültség ellen. A másik, a szívburokkal párban lévő szerv a hármas melegítő (21-23 óra). Ez a testet átszelő összekötő vezeték. A nyugati orvoslásban nincs megfelelő szerve.

A szív színe a vörös. Nyugaton a gyógyszergyárak elsősorban vörös színt használnak a szívgyógyszereknél. Kínában a hagyományokhoz ragaszkodó nők vörösben járulnak az oltár elé. Nem véletlen, hiszen az érzelmek közül az öröm és a szeretet tartozik hozzá. A hála, a nagyrabecsülés, az alázatosság, az udvariasság is innen ered. A magány és az elválás megtámadja a szív energiáját. Szavakban is kifejezésre juttatjuk: megtört szív, szívfájdalom.

Érzékszerve a nyelv. Az örömöt és a szeretetet is közölni kell, hogy teljes mértékben megvalósuljanak. Kevés, ha tudjuk magunkról, hogy szeretjük a hozzátartozónkat, ki is kell fejezni: nemcsak gesztusokban, hanem szavakban is!

A bánattól, a csalódástól pedig könnyebben tud megszabadulni az ember, ha kipanaszkodja magát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!