Egyperces

2010.01.19. 16:36

Az Avatar az Oscar-díjak terén elmaradhat a Titanictól

Kasszasikerként megelőzheti az Avatar a mindenkori csúcstartó Titanicot, ám az Oscar-díjak terén nehezen veheti fel vele a versenyt - derül ki a The Hollywood Reporter keddi elemzéséből.

James Cameron ötödik hete játszott sci-fijének jegyeladásai világszerte máris meghaladták az 1,6 milliárd dollárt, s jó esélye van rá, hogy túlszárnyalja a rendező romantikus katasztrófafilmjének 1997-ben felállított, 1,84 milliárd dolláros abszolút bevételi rekordját.

A szakmai díjak azonban más lapra tartoznak. A decemberben beindult hollywoodi díjszezonban a Filmkritikusok Országos Testülete (National Board of Review) és az Amerikai Filmintézet (American Film Institute) is figyelmen kívül hagyta a 3D-s technikát megújító, hatalmas költségvetésű szuperprodukciót, és a hollywoodi színészcéh (Screen Actors Guild) sem vette fel a díjaira jelöltek közé az Avatar sztárjait.

Az Arany Glóbuszt (Golden Globe) odaítélő Hollywoodi Külföldi Újságírók Szövetsége (Hollywood Foreign Press Association) ugyanakkor vasárnap az év legjobb filmjének választotta, és James Cameron is megkapta a legjobb rendező címét, de a színészi alakítások szóba sem kerültek.

Az Arany Glóbusz-díjakat az Oscar előszobájaként emlegetik, ám a THR.com rámutatott, hogy a statisztikákat nézve korántsem biztos még Cameron újabb Oscarja. Míg az elmúlt évtizedben 80 százalékban azok kapták az amerikai filmakadémia díját, akik a Criticsí Choice Award (Kritikusok Választása) győztesei voltak, a Glóbuszok csak 60 százalékban változtak Oscarrá. A hét végén pedig Kathryn Bigelow A bombák földjén című iraki háborús mozija aratott diadalt a kritikusok körében.

A Titanic annak idején 14 Oscar-jelölést gyűjtött be (és végül 11 díjat meg is kapott), ám nem valószínű, hogy az Avatar is ennyivel számolhat, amikor majd február 2-án kihirdetik a filmakadémia jelöltjeinek listáját.

Cameron egyedülálló látványvilágot hozott létre az idegen bolygón játszódó filmhez, ám a csúcstechnika miatt több Oscar-kategóriából is kiszorult. Az már biztos, hogy például a maszkmesterek céhe nem tette fel a jelöltajánló-listájára, és a jelmezes kategóriában sincs túl sok esélye.

A Titanic My Heart Will Go On című dalát is nehezen szárnyalhatja túl az ökosci-fi I See You című száma.

A legizgalmasabb azonban a színészi alakítások kérdése. Annak idején a hajós románccal Kate Winslet és Gloria Stuart bekerült a legjobb színésznő és a legjobb női mellékszereplő Oscar-jelöltjei közé, ám az Avatar szereplőit úgy tűnik, nem veszik komolyan.

A filmet gyártó 20th Century Fox, és a film alkotói - élükön Cameronnal - éppen ezért mostanában minden alkalmat megragadnak, hogy felvilágosítsák a szakmát: igenis erős színészi alakítások állnak a 3D-s mozivarázslat mögött.

A rendező az Arany Glóbusz-díjátadó után a stábja körében a sajtónak adott nyilatkozatában is hosszan ecsetelte, hogy a naívi főhősnőt alakító Zoe Saldana nemcsak szinkronhangja volt egy animált figurának, az általa megelevenített szereplő minden mozdulata, érzelme, arcának minden rezdülése Saldana alakítása nyomán született, tehát játéka teljes értékű. Azt azonban Cameron is elismerte, hogy az ilyesfajta színészi alakítás merőben szokatlan, és ezt még meg kell emésztenie a szakmának.

Kérdés, hogy a filmakadémia tagjainak volt-e erre elég idejük, és ha el is fogadták Cameronék álláspontját, nem tartja-e vissza őket a jelöléstől az a tény, hogy egy sci-fi harcoló hercegnőt alakító szereplőjéről van szó. Igaz - emlékeztetett a THR.com - Sigourney Weavernek egyszer már sikerült valami ilyesmi A bolygó neve: Halál főhőseként.

Az elemzés szerint mindent összevetve az Avatar úgy 9-10 Oscar-jelöléssel számolhat, amivel nem dönt majd rekordokat, de sci-fi létére ott lehet a befutók élmezőnyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!