Életstílus

2007.01.31. 15:19

Hazug álomvilág vagy ártalmatlan játék

Barbie a rózsaszín álomvilágával megosztja a véleményeket. Egyesek szerint tökéletes külseje ferde képet állít a valóságról a gyereklányok elé, mások nem tartják veszélyesnek a baba által sugallt ideált, hiszen tudják, és meg is tanítják gyerekeiknek, Barbie csak egy játék.

Az édesanya és kislánya, Aliz nagy Barbie-rajongó. Fotó: Segesvári CsabaBarbie megjelenése előtt a lányok hajas babával játszottak, megtanulták a hagyományos női szerepet: anyának lenni, gondoskodni a családról, mosni, főzni takarítani, háztartást vezetni. A tervező az új baba megalkotásával nem a családanya modellt kívánta erősíteni. Barbie szépségével, önállóságával az új korszak nőideálját teremtette meg: a család mellett a karriert is fontosnak tartó nő.

Sokan támadják Barbie-t, amiért naphosszat csak szépítkezéssel, ruhái kiválasztásával foglalkozik. A kislányok valóban csak felszínes dolgokat tanulhatnak játék közben?

– Szerintem ez az egész Barbie-őrület a szülők butasága. Már-már a szülők közti versengésről lehet beszélni: ki vesz szebb, több, drágább babát a gyerekének. Ha egy kislánnyal bemegyünk egy játéküzletbe, biztos, hogy nem egy Barbie-t fog kinézni magának, szerintem a szülők erőltetik rá a gyerekekre – mondja határozottan a szegedi Hódi Kata, a négyéves kék szemű, szőke hajú Luca anyukája – Nem veszek Barbie babát a lányomnak, sokkal értelmesebbnek találom a különböző játékbabákat, amelyek napjainkban már többfunkciósak. Etetni, öltöztetni, pisiltetni, tisztába rakni lehet őket, nem csak a hajukat fésülgetni, mint Barbie-nak.

Az eltökélt Barbie baba rajongók biztosan harcba szállnának ezzel a kijelentéssel, hiszen a csinos műanyag babának a szépítkezésen kívül temérdek dolga van: először is ott van a karrier építés. Barbie bőrébe bújva bármik lehetünk: egyenlőségért harcoló feminista politikusok, az első női asztronauták, divatújságírók, vagy akár állatorvosok. És ne feledjük el, Barbie-hoz Ken is jár! Igaz, csak mellékszereplőként, de segítségével a kislányok gyakorolhatják a családmodellt.

Ahol anyuka Barbie-rajongó, szinte elkerülhetetlen, hogy a kislány is az lesz. Jó példa erre a kisteleki Darabosné Majoros Ildikó és kislánya, a hétéves Alizka, aki a Barbie-rózsaszínen kívül más ruhát nem is hajlandó felvenni. – Úgy gondolom, a tökéletes forma miatt tetszett meg Alizkának ez a baba. Minden kislány szereti a szép, hosszú hajú babákat, a csillogó-villogó ruhácskákat, én is nagyon szerettem Barbie-zni – emlékezik vissza Ildikó. Alizka teljesen beleszeretett a „rózsaszín világba". A babákon, és kiegészítőiken kívül van barbie-s táskánk, napszemüvegünk, ruhánk, tolltartónk. Nem érzem úgy, hogy meg kellene fosztani egy kislányt a Barbie-világ örömeitől, azt viszont nagyon fontosnak találom, hogy megértsék a gyerekek: Barbie csak egy játék, egy illúzió. Igaz, vannak olyan lányok, akik úgy néznek ki, mint ő, de nem ez a követendő példa.


A nemzetközi gyűjtemény

Hatéves volt, amikor megkapta első Barbie babáját Hajdu Andett. A ma már huszonhárom éves szegedi hölgy a világ minden tájáról származó, több mint százdarabos gyűjteménnyel dicsekedhet.
– Szerintem egy Barbie baba is lehet ugyanolyan hasznos és készségfejlesztő, mint egy hajas baba. Igaz, Barbie nem az anyaszerepre nevel, de a mai világban a Barbie-féle értékrend sokkal erőteljesebben érvényesül: a család ellátása, karrierépítés és mindeközben kívánatos, szép nőnek lenni – mondja Hajdu Anett, aki 15 éves koráig szenvedélyes Barbie baba gyűjtő volt. Egész kis kiállításra való gyűjteményt halmozott fel az évek során.
– Hatéves voltam, amikor megkaptam az első Barbie-mat karácsonyi ajándékba – beleszerettem. Ezután minden alkalomra csak Barbie-t kértem. A szüleim sokat utaztak külföldre, és mindenhonnan különleges babákat hoztak nekem. Körülbelül száz babám van, a világ különböző tájairól. A legkülönlegesebb az a Kínából hozott baba, ami kimonóba van felöltöztetve, és fekete a haja. A gyűjtemény tagjai között szerepel még: biciklis, baywatchos, sellő–, balettos Barbie. Sztárok másai: Marilyn Monroe, Scarlett O'Hara az Elfújta a szélből. Mesehősök: Pocahontas, a Szépség és a Szörnyeteg, A notre-dame-i toronyőr főszereplőnői. Nettinek rózsaszín babaháza is volt, apró kis hűtővel, benne tojástartóban tojásokkal, Barbie kocsija, Barbie lova és még Barbie WC-je is. Már nem gyűjtöm őket, kiegészítőkkel együtt eltettem a leendő gyerekeimnek, unokámnak.

Hajdu Anett büszke babagyűjteményére. Fotó: Karnok Csaba

Bobkó Anna

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!