Életstílus

2007.01.01. 15:19

Ma-uri masszázs, tánc közben

Egészen fölemelő, amikor az embert táncolva masszírozzák. Vagy masszírozva táncolják. Márpedig a ma-uri masszázs ilyen. A „ma-uri" szó maori nyelven életerőt jelent. E különleges, nem mindennapi masszázs egyszersmind gyógymód is, segít a testi-lelki harmónia visszaszerzésében és fönntartásában, a művelői szerint.

Sík Márti ma-uri masszázs közben. Fotó: DM/DVMint mikor a végtelen óceán hullámai kicsúsznak a partra. Előretörnek a hullámok, megállíthatatlanul – majd visszavonulnak. Kicsúsznak-visszahúzódnak, kicsúsznak-visszahúzódnak. Legalábbis ez az ember benyomása, és ez nem véletlen. Óceániában a világ legmeghatározóbb eleme a tenger, a tenger az, ahonnan minden jó származik – a masszázs sem lehet másmilyen. A masszőr táncol is, miközben dolgozik, és amikor elsuhan a páciens mellett, és megérinti, a kezelésben résztvevő úgy érzi, mintha az óceán hullámai érintenék meg. S mint ahogyan a tenger hullámainak érkezése-visszahúzódása sem zajlik akárhogyan – ugyanúgy, a ma-uri tánc minden egyes mozdulata is precíz-pontos koreográfia szerinti. Mindezek persze csak a laikus benyomásai.

– A masszőr tánccal „hívja be" az energiát; alkarral, tenyérrel, ujjakkal végzi a masszázst. Közben a hangulathoz illő zene szól – mondja Sík Márti, szegedi egészségfejlesztő terapeuta, a ma-uri masszázs szakértője. A ma-uri masszázs oldja a stresszt, a feszültséget, a komplexusokat, a depressziót. Ellazít, megszünteti az izomfeszültségeket, hajlékonnyá teszi az ízületeket. Szabályozza a vér- és nyirokkeringést, az anyagcserét. Megszünteti a belső szervekkel kapcsolatos panaszokat, a krónikus betegségeket is. Összehangolja a jobb és a bal féltekét – olvasható a Sík Márti ajánlotta Ma-uri (A fehér fény utódai) című kötetben, melyet Maria Barbara Sulkowska írt. A kötet szerzőjét halálos betegségből gyógyította ki a ma-uri masszázs – amit magától a módszer kidolgozóitól, Hemi és Katja Foxtól sajátított el. A masszázs során a kézmozdulatok a tánclépésekkel és a vezető dallammal vannak összehangolva – s mindez utánozhatatlan harmóniát teremt.

Van, aki sír masszázs közben, van, aki nevet. Van, aki egészen egyszerűen csak „belealszik" a masszázsba, és így tovább. De jelentősége nem ennek van – hanem az eredménynek. S mint ahogy a tenger hullámai sem konkrét „gyógyítást" végeznek, viszont mozgósítják az emberben zajló regenerációs, öngyógyító folyamatokat, a ma-uri masszázs igénybevételénél is voltaképpen a test leblokkolt öngyógyító mechanizmusai indulnak meg – halljuk Sík Mártitól. A sokat szenvedett emberek különösen jól reagálnak az érintésre. A minden szintre kiterjedő ellazulás lehetővé teszi, hogy a fizikai testben beinduljanak az öngyógyító folyamatok – olvasható az említett kötetben. Ez néha szinte észrevétlen, mások „hihetetlen színrobbanást" éreznek. Nem csoda: a Fehér Fény utódaitól – a ma-uri szónak van egy ilyen jelentése is – kapják a kezelést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!