Életstílus

2007.02.19. 15:19

Egyre bővülő szolgáltatások

Egyre több olyan szolgáltatás lopja be magát a gyógyszertárakba, ami eredetileg nem gyógyszerészeti hatáskörbe tartozik. Az alapszolgáltatásnak számító vérnyomásmérésen kívül tájékozódhatunk egy-egy patikalátogatás alkalmával fejbőrünk és hajunk egészségi állapotáról, megtudhatjuk, hogy normális-e a vércukorszintünk, de orvosok által ellenőrzött diagnosztikai szolgáltatásokat is igénybe vehetünk Szeged egyes gyógyszertáraiban.

Az egyik patikában vércukorszintmérést végeznek... Fotó: Schmidt AndreaMár nincsen olyan gyógyszertár, ahol ne törekednének arra, hogy a betegeket megtartsák vagy arra, hogy minél több pácienst csábítsanak a patikába. Mindennapinak számít, hogy brosúrákkal és termékmintákkal kedveskednek a vásárlónak.

Szinte az összes gyógyszertárban végeznek a beteg kérésére vérnyomásmérést. Ezenkívül a városban több patikában is üzemel olyan gép, amely a testsúlyt, a magasságot, a vérnyomást, a testtömeget és a testzsírindexet méri meg pár perc leforgása alatt. A díjazás patikánként változó, egyes gyógyszertárakban a szolgáltatás teljesen ingyenes, míg máshol ugyanezért száz forintot kell fizetnünk. Szeged egyik legnagyobb gyógyszertára rendelkezik életmentő defibrillátor készülékkel, amivel az esetleges tragédiák kiküszöbölhetők.

Népszerű pluszszolgáltatás a haj- és fejbőr-diagnosztika, amit előre egyeztetett időpontban végeznek. Mikrokamerával vizsgálják a fejbőrt és a hajszálakat, így a látottak alapján a szakember személyre szabottan tud termékeket és tanácsot ajánlani a páciens esetleges problémájára.
Nem túl elterjedt, de a nagyobb gyógyszertárakban lehetőség van a helyszínen vércukorszintmérésre. Ebben az esetben az érdeklődőnek vásárolnia kell egy tesztcsíkot. A helyszínen az egyik ujjat fertőtlenítik, megszúrják, majd amíg a vér enyhén szivárog, a tesztcsíkot belehelyezik a vércukrot mérő készülékbe. Ezután nincs más dolgunk, csak vért cseppenteni a tesztcsík adott pontjára, és pillanatokon belül megkapjuk a pontos eredményt.

...a másikban segíthet az életmentő defibrillátor készülék. Fotó: Karnok CsabaAz egyik újszegedi gyógyszertár rendelkezik például egy orvosi diagnosztikai géppel, melynek segítségével szervenként elemezhető a páciens egészségi állapota.

– A vizsgálatot orvosok felügyeletével bonyolítjuk le, aminek tényleges időtartama mindössze öt perc. Ezalatt az idő alatt a műszer a szervezetet teljesen átvizsgálja a sejtek közti ionkoncentrációt figyelve. A vizsgálat végeztével a páciens speciális diétát kap, aminek segítségével könnyebb és gyorsabb a gyógyulás – magyarázza Molnárné László Adrienn gyógyszerész.

Az egyre bővülő szolgáltatások mellett érdemes odafigyelni a betegeket érintő lappangó veszélyekre is, amit a gyógyszerész szakszerű felügyeletének hiánya okozhat egyes esetekben – hívja fel a figyelmet Csete Károlyné gyógyszertárvezető. – Ha a beteg óriás üzletben vagy benzinkúton vásárol gyógyszert, nem kap szakszerű felvilágosítást az általa választott gyógyszer tulajdonságairól. Nem tudja meg az eladótól, hogy az alapbetegségére felírt gyógyszerek mellé szedheti-e az általa választott készítményt vagy sem. A hatóanyagok
ugyanis befolyásolhatják egymás hatásait.

Barna Krisztina

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!