2020.05.19. 17:36
Izgalmas kísérlet: hamarosan élőben nézhetjük, hogyan nő a kovász
Még a gyakorlott kenyérsütőknek is érdemes lesz figyelni.
Forrás: Shutterstock
Igazán aktuális virtuális kihívásra vállalkozott a Ridikül csapata: Facebook-oldalukon pár nap múlva élőben követhetjük végig, hogyan lesz egy élettelen anyagból élő,
vagyis egy kis lisztből és vízből kovász.
Persze a folyamat nem ilyen egyszerű, néhány dologra mindenképpen figyelni kell, ha kovászt készítünk.
Például arra, hogy milyen a liszt minősége: ha lehet, ne legyen fehérített és egyéb más módon kezelt. A bolti lisztekkel tehát nem annyira garantált a siker, ha van a közelünkben egy malom, inkább ott érdemes érdeklődni és olyat kérni, amelynek tudják az eredetét és szabályozott vetésből származik. A hőfok sem mindegy: Szabi a pék szerint 24-28 fok közötti hőmérsékleten szaporodnak el benne a mikroorganizmusok.
Aki tehát már próbálkozott vele, annak azért, aki pedig nem, annak pedig azért érdemes majd figyelemmel kísérnie az élő videót május 21-én csütörtökön reggel kilenc órától. A tízórás élő adásból kiderül, hogyan növekszik, változik az anyag, és bármikor visszatérünk, már egy újabb állapotában láthatjuk majd a kovászt.
Borítókép: illusztráció