Fotó: Antonio Bat / MTI/EPA

Újra csúcson a koronavírus-járvány Horvátországban

Több mint két hónap óta a legtöbb új koronavírus-fertőzöttet regisztrálták Horvátországban a válságstáb csütörtöki közleménye alapján. Az új fertőzöttekről először azt mondták, hogy külföldről hazatérő horvát állampolgárok, de később kiderült, hogy sok közöttük a fiatal, aki horvát szórakozóhelyeken fertőződött meg. Csütörtökön 95 új fertőzöttet diagnosztizáltak, ennél csak egyetlen alkalommal volt több Horvátországban, április elsején, amikor 96 fertőzöttet jelentettek.

A legfrissebb adatok szerint az elmúlt egy napban 95-tel 2483-ra nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma az országban. A vírus megjelenése óta a legtöbb fertőzöttet, 96-ot április 1-jén diagnosztizálták – számol be az Origo.

A legtöbb új eset Zágrábban és Eszék-Baranya megyében van. A vírus ismét bejutott az egészségügyi ellátási rendszerbe is a horvát fővárosban. Új halálesetet egyelőre nem regisztráltak, de a tapasztalatok szerint 5-7 nap alatt kerül válságos állapotba az, akinek a szervezete nehezebben birkózik a vírussal.

Andrej Plenkovic kormányfő a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy nem történt semmi váratlan, Horvátország képes kezelni a helyzetet.

Mint mondta, főleg horvát állampolgárokról van szó, akik a szomszédos országokból érkeztek vissza.

Ez figyelmeztetésként szolgálhat arra, hogy továbbra is be kell tartanunk a járvány megfékezésére hozott intézkedéseket – tette hozzá.

Zágráb csütörtöktől szigorít beutazási szabályain az új koronavírussal fertőzöttek számának növekedése miatt, így a Szerbiából, Bosznia-Hercegovinából, Koszovóból és Észak-Macedóniából érkezőknek két hét kötelező karanténba kell vonulniuk.

A válságstáb azt követően hozta meg a döntését, hogy az elmúlt napokban több behurcolt esetet is találtak, amelyek hatással voltak a fertőzöttek számának növekedésére Horvátországban.

Eközben a kormány csütörtökön elfogadta azt a rendeletet, amely támogatja a rövidített munkaidő bevezetését. Az állam az év végéig átvállalja a munkáltatóktól a csökkentett munkaidőn felüli bért és az azzal járó közterheket. A rendelet vonatkozik minden olyan vállalatra, amelynek forgalma a járvány miatt visszaesett, és a dolgozóinak száma meghaladja a tíz főt.

A szomszédos Szlovéniában a kormány jelentése szerint szerdára hat újabb esettel 1547-re nőtt a koronavírussal diagnosztizált fertőzöttek száma.
Többségében itt is behurcolt esetekre hivatkoznak: Boszniából, Szerbiából, Koszovóból és Horvátországból érkezett fertőzöttekről van szó.

Az első három országot a szlovén kormány a múlt héten „vörös listára tette”, s azóta korlátozza állampolgárai számára a beutazást, Horvátországgal szemben ugyanakkor nem tervez bevezetni hasonló intézkedéseket. A nem biztonságos országok listájára került még Albánia és Portugália is.

Bár az elmúlt egy napban nem történt haláleset, a Covid-19 betegség következtében meghaltak száma hivatalosan 109-ről 111-re emelkedett. A két eset még áprilisban történt, de azóta bebizonyosodott, hogy a fertőzés következményében haltak meg.

Szlovéniában az új koronavírussal fertőzöttek számának növekedése miatt a kormány csütörtöktől kötelezővé tette a szájmaszk viselését zárt terekben és a közösségi közlekedési eszközökön.

Zágráb és Ljubljana április végétől és május elejétől szigorú óvintézkedések mellett fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, és újraindította a gazdaságot, valamint megnyitotta határait több európai uniós ország állampolgárai előtt.

Az Origo emlékeztet, idén nyáron komoly egészségügyi és pénzügyi kockázatot vállal az, aki külföldre megy nyaralni. Horvátországban például karanténba kell vonulni, ha már ott kezdi el mutatni valaki a koronavírus tüneteit, a szállásán kell maradnia és tájékoztatnia kell erről a szállásadóját vagy utazásszervezőjét. Miután a karantén költségeit valószínűleg az ott tartózkodónak kell fizetni, a biztosítók ugyanis, erre nem fizetnek, ez több százezer forinttal is drágábbá tehet egy nyaralást.

Borítókép: Vendégek egy kávézó teraszán Zágrábban 2020. június 2-án

Dosszié

Dosszié

Hozzászólások

szponzorált tartalom
Hangolódjunk az őszre – káros szokásoktól mentesen
Szlávik János: nem igaz, hogy a maszk nem véd a fertőzés ellen
Az emberek felelősségteljes viselkedésével elkerülhető az a katasztrófa, amely néhány nyugat-európai országban volt tapasztalható.
Ha emberek között nő fel egy farkas, akkor sem lesz teljesen szelíd
Bár az ember nevelte farkasokat sok mindenre meg lehet tanítani, kezelhetőségük szempontjából soha nem lesznek a kutyákhoz hasonlatosak.
Orbán Viktor: a tartós dolgok gondolata nem csak Budapesten születik meg
A szabad pálinkafőzés tízéves évfordulójára emlékeztek a Zala megyei Becsehelyen.
Intenzív osztályra került, koronavírusos lett Kuncze Gábor
Az SZDSZ korábbi elnöke, volt belügyminiszter felesége is kórházban van a vírus miatt.
Hatalmas baleset miatt szakadt félbe az F2 sprintfutama (videó)
Az 5. helyért csatázó Luca Ghiotto és Jack Aitken ütközése után előbbi autója csaknem teljesen kiégett, a pályaszéli védőfal pedig olyan súlyosan megsérült.
Két magyar ezüst vasárnap délelőtt
A magyar versenyzők két ezüstérmet szereztek a szegedi kajak-kenu világkupa vasárnapi döntős programjának első részében.