Érettségi

2013.05.21. 23:04

Francia érettségi feladatok 2013: süssünk tortát!

A francia érettségivel folytatódik szerdán délelőtt a 2013. májusi írásbeli érettségi szezon. Itt a kitöltött tételsor, Simon mágus, gyakorolj!

Delmagyar.hu

Az Alliance Française egyesület rendszeres frankofón kulturális programjai és nyelvi kurzusai mellett a DELF és DALF francia nyelvvizsgák központja is. Az egyesület központja Szegeden a Dugonics tér 2. szám alatt található, ahol 2000 kötetes könyv- és multimédiatár is várja az közönséget. A székházban nyáron francia nyelvű táborokat is rendeznek gyermekeknek.

Íme a feladatsor, ahogy korábban, úgy most is, nagyítható, letölthető "állapotban". A harmadik részben, a hallott szöveg értésében most is csak "gyönyörködni" lehet, a hangos részhez nincs ugyanis magnófelvételünk.

Mivel [namelink name="François Hollande"] nem ért rá, idén francia nyelvből a Szegedi Alliance Française egyesület munkatársai érettségiznek szerkesztőségünkben: [namelink name="Éric Blin"] igazgató, a Francia Köztársaság tiszteletbeli konzulja Szegeden és [namelink name="Tatai Ágnes"], az egyesület nyelvi kurzusainak vezetője tölti ki nekünk a feladatokat.

Tati Ágnes és Éric Blin. Fotó: Schmidt Andrea

Tatai Ágnes és Éric Blin. Fotó: Schmidt Andrea
Éric Blin és Tatai Ágnes írás közben úgy értékelte a fealdatsort, hogy az nem nehéz, egy középszintű DELF nyelvvizsgához viszonyítva könnyebbnek találják a középszintű érettségit.

Francia érettségi 2015 feladatok, megoldások
























Korábban írtuk:
A francia középfokú érettségi vizsga 4 részből áll: az olvasottszöveg-értési, a nyelvhelyességi, a hallottszöveg-értési és az íráskészségi felmérésből.

A tavalyi francia érettségin szövegértési feladat volt a tengerpartokon elvesztett kincseket keresőkről szóló szöveg alapján. Ezután különböző eszközök kéét kellett társítani a leíráshoz, majd egy interjút kellett rekonstruálni egy beszélgetés részlete alapján.

A nyelvhelyességi tesztben különböző logikájú kérdések voltak: feleletválasztós kérdések és szöveget kiegészítő kérdések. Az íráskészségi tesztben egy Luxembourg kerti programra kellett mailben meghívni a barátunkat, majd pedig egy pár veszekedését kellett elmesélni valamelyikük nevében.

Az olvasott szöveg értésénél a 2011-es francia érettségin az első feladatban konyhai tárgyakat kellett azonosítani francia nyelvű leírásokkal. A második feladatban egy szöveg szereplői által mondott szövegrészeket kellett szétválasztani, míg a harmadik szövegértési feladatban a szöveg alapján feltett kérdésekre kellett válaszolni.

A 2011-es nyelvhelyességi részben igéket kellett megfelelő formában a mondatokba helyezni, majd kötőszavakat kellett behelyettesíteni egy szövegbe.

A harmadik, hallottszöveg-értési részben egy Bénédicte nevű franciatanárral készült interjú alapján kellett válaszolni kérdésekre, majd egy nő Garfield nevű macskájáról beszélt. Végül egy tévé kérdezősködött az utcán a járókelőktől arról, jó-e a közös albérlet.

A negyedik rész az íráskészséget mérte: előbb a zsebpénzről kellett fórumbejegyzést írni, majd arról kellett naplóbejegyzést fogalmazni, hogy milyen volt 2040-ben találkozni egykori iskolatársainkkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!