Érettségi

2014.05.05. 22:59

25 jótanács a történelem írásbeli érettségire

A forrásokra, évszámokra és az események elhelyezésére vigyázni kell. A helyesírásért is lehet pontot veszteni.

1. Az utolsó napon lapozd át a könyvet, nézd meg, melyik témakört kell még feleleveníteni, és csak azt olvasd el újra.

2. Olvasd át a korábbi felkészülés során kidolgozott esszéidet! Összpontosíts arra, hogy eléggé adatgazdag-e az értekezésed, illetve logikailag eléggé célratörően írsz-e a tárgyról. Próbáld meg ilyen szemmel javítani az esszéidet!

2015 történelem érettségi feladatok és megoldások

3. Segít az is, ha előveszed a korábbi történelem érettségik megoldókulcsait, és így tanulmányozod, hogy milyen a lehető leganyagerősebb esszé.

4. Biztos tipp nincs, de valószínű, hogy a tananyagban vannak fontosabb részek, amelyek közül egyesek biztosan felbukkannak a feladatok között. Különösen figyelj a görög és római korra, az Árpád-házi és a vegyesházi királyokra, a francia forradalomra, az angol ipari forradalomra, az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra, valamint az első és a második világháborúra, kivált a holokausztra.

5. A középszintű érettségire vigyél magaddal törtenelmi atlaszt! Akár kétféle atlaszt is vihetsz: a Cartographia kiadó atlaszában több az adat és a dátum, a Mozaik kiadó atlaszában pedig több, és kidolgozottabb térképrészletet találsz. (Az emelt szintű érettségin nem szabad atlaszt használni).

6. Vigyél magaddal helyesírási szabályzatot, és figyelj is a helyesírásra! A személyneveket, topográfiai adatokat és fogalmakat csak pontos helyesírással fogadják el helyesnek! Ha Hapsburgot írsz, azt nem fogják Habsburgnak venni!

7. Olvasd el figyelmesen a feladatot! Csak akkor kezdj neki a válasznak, amikor biztos, hogy jól értelmezed!

8. Ha a feladathoz ábra is tartozik, figyelmesen tanulmányozd azt is, hiszen a feladat sokszor csak azzal együtt értelmezhető.

9. Ha a rövid feladatok között összefüggés-elemzés van, gondold át alaposan, mert beugrató válaszok is lehetnek. Ilyen tipusú feladat például a válaszok párosítása, a térképek kiegészítése vagy a szövegek folytatása.

10. A középszintű érettségi második részében a 8 szöveges, kifejtendő feladat közül összesen hármat kell megoldanod. A kiválasztásnál nagyon figyelj az alábbi szabályokra:

  • Egyet választhatsz az egyetemes történelemre vonatkozó két problémamegoldó feladat közül,

  • Egyet választhatsz a magyar történelemre vonatkozó rövid feladatok közül,

  • Egyet választhatsz a magyar történelemre vonatkozó hosszú feladatok közül,

  • De a két magyar történelmi feladat nem vonatkozhat ugyanarra a történelmi korszakra.

  • Legjobb lesz, ha megnézed egy korábbi érettségi feladatsorban, hogyan is kell választani!
  • 11. Esszéfeladat esetén mindig törekedj arra, hogy az esszé legelején helyezd el időben és térben a törtenelmi jelenséget, amiről a feladat szól!

    12. Mielőtt nekikezdesz a feladatot kifejteni, tisztázd magadban a kulcsfogalmakat (pl. fejlődés, termelés, válság), és az adott korszak történelmi fogalmait (pl. manufaktúra, adó, város)!

    13. Használd a forrásokat! Hivatkozz az adott kor hiteles beszámolóira, dokumentumaira! A megadott forrásokat pedig mindenképpen építsd bele a kifejtésbe! Ezt külön pontozzák, és ha nem teszed, akkor is pontot veszíthetsz, ha amúgy jól ment a feladat!

    14. Az esszé jellegű feladatban mindig tárd fel a probléma előzményeit, okait, kimenetelét és következményeit! Soha ne lógjon a levegőben a feladat, mert az sok pontodba kerülhet!

    15. Szaknyelven fejezd ki magad, ne írj pongyola, történelmietlen vagy nem eléggé pontos kifejezéseket!

    16. Az események évszámait írd bele a megoldásba!

    17. Ha egy jelenséget értelmezni kell a feladatban, akkor a válasz elején tisztázd a fő értelmezési lehetőséget, amelyen továbbhaladsz majd! Ne a válaszod közepén derüljön ki, hogy nem értesz egyet azzal az értelmezéssel, amiről addig írtál!

    18. Készíts vázlatot, mielőtt elkezded az esszékérdést! Javításnál nemcsak a tartalmi követelményt és a feladat megértését, hanem a válasz megszerkesztettségét, világos, logikus vezetését is pontozzák!

    19. Az esszében mindig térj ki az eseményeket alakító tényezőkre, akkor is, ha a háttérben zajló folyamatokról van szó. Vagyis, ne egyszerű felsorolója légy az eseményeknek, hanem próbáld meg összefüggéseiben bemutatni a témát.

    20. Ha önálló nézőpontod van, azt is bele építhetted az esszé esetén a válaszba, de mindig hívd fel a figyelmet arra, hogy itt saját nézőpontodról van szó.

    21. Ne írj olyan feltételezéseket, hogy mi történt volna, "ha"! Tényekre alapozd az okfejtést

    22. Ha semmi sem dereng a feladatról, akkor is tényekre és szakmai kifejezésekre alapozd a választ. Legfeljebb rossz válasz lesz, de nagyobb eséllyel kapsz így pontot, mintha elmélkednél a semmin.

    23. Válassz ki koronként egy tuti forrást, amire hivatkozni lehet! Ezeket próbáld meg elsütni azokban a feladatokban, ahol nincs elég tudásod!

    24. Ha egy történelmi témában vitatott értelmezések vannak, minden esetben jelezd a másik értelmezést is.

    25. Az esszékérdések válaszaiban ugyanúgy használd a hármas tagolást, mint a magyar érettséginél!

    +1. Az érettségire vigyél innivalót, vizet vagy teát, ne energiaitalt. Utóbbi hatása hamar elmúlik, és rosszabb lesz, mint volt. Inkább szőlőcukrot vigyél, mint csokit, mert ez gyorsabban felszívódik.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!