Érettségi

2014.05.06. 22:32

25 jótanács az angol, német, francia írásbeli érettségire

Ne magyarul írj angolul, vigyél szótárat, és pontosan azt akard kifejezni a fogalmazásban, amit kérnek!

1. Arra készülj, hogy az írásbeli négy részből áll:

  • Az olvasott szöveg értése – 60 perc,

  • A nyelvhelyességi feladatok – 30 perc

  • A hallott szöveg értése – 30 perc

  • Íráskészség – 60 perc
  • 2. Az olvasott szöveg értésénél készülj a típusfeladatokra! Ilyenek lehetnek:

  • Igaz vagy hamis állítások egy szöveg alapján.

  • Interjú, amelyben párosítani kell a válaszokat a kérdésekkel.

  • Szövegkiegészítés kifejezésekkel.
  • 3. Figyelj, hogy ahol megadták a helyes válasz szavainak számát, ott ne lépd túl azt, mert nem adnak rá pontot, akkor sem, ha egyébként helyes a válaszod!

    4. Ha valamelyik kérdéshez több választ írsz be, amelyek közül az egyik nem helyes, nem fogsz pontot kapni! Válassz ki egy helyes választ, a többit húzd át!

    5. Ha javítasz, és a kijavított szöveg mellé írod az új választ, akkor legyen világos, hogy mi volt a végleges döntésed! Ne hagyj meg több változatot!

    6. Vigyél magaddal nyomtatott szótárt, mert nem biztos, hogy lesz a helyszínen! A szótárt csak az íráskészségi feladathoz használhatod (közép- és emelt szinten egyaránt). Új kiadású szótárt válassz, ne régit, különben lehet, hogy mulatságosan avítt kifejezéseket használsz majd a fogalmazásnál.

    7. Utolsó napon a legjobb felkészülés, ha előveszed a YouTube-ot, vagy választasz egy podcastot. Ha úton vagy, válassz egy online rádiócsatornát, és hallgass élő idegen nyelvű szöveget! Az angol nyelv esetén a BBC 4 Radio, német esetén a Deutsche Welle, franciául a France Inter kiváló rádiós műsorokat ad online. Töltsd le az online rádiós appokat (TuneIN), és akár a buszon is készülhetsz a hallott szöveg értésére!

    8. A szövegalkotáshoz készülj fel a véleménnyilvánítás, értékelés, összehasonlítás, ellentétbe állítás, feltételezés, kívánság és a mellékmondatokat összekötő logikai elemek kifejezéseiből! Ha egy biztos készlet álla rendelkezésedre ezekből, akkor világosabban tudsz írni!

    9. Ha a feladatlapon olyan szóval találkozol, amit nem ismersz, és nem tudod kikövetkeztetni a szövegkornyezetből, akkor próbáld meg megkeresni a szótőt, hátha az segít!

    10. Figyelj a szavak végére kerülő jelekre, mint amilyen a többes szám jele, nehogy lemaradjon!

    11. A fogalmazási résznél előbb gondold át a feladatot! Gyakran előfordul, hogy szerepfeladatról van szó, és megadják a szituációt, amibe bele kell helyezkedned. Ezt előbb meg kell érteni, különben pontokat veszítesz akkor is, ha amúgy nyelvtanilag helyes a szöveged.
    A fogalmazásnál készíts magadnak egy kis logikai vázlatot a szövegedhez. Ha nincs megfelelő készséged, előbb inkább magyarul lásd magad előtt, hová fogsz kilyukadni a fogalmazással! Nagyon nyakatekert fogalmazás tud születni akkor, ha nem a mondandód vezet, hanem azok a kifejezések, amik éppen eszedbe jutnak.

    12. Ha a szövegalkotáshoz megadott szempontok vannak, azokat mind vedd figyelembe, mert pontozáskor ezeket fogják keresni!

    13. Figyelj arra, hogy logikus-e a szöveg gondolatmenete, van-e bevezetés és befejezés, vannak-e bekezdések! Használj előre- és visszautalási nyelvi eszközöket, névmásokat, kötőszókat, hogy logikus és egybefüggő legyen a szöveged!

    14. Figyelj arra, hogy a fogalmazásod narrációja, igeidői, megszólításai, személye egységes legyen! Ehhez gondold ki előbb, hogy kinek írsz, milyen viszonyban vagy vele, mi a célod a szöveggel (meggyőzés, tájékoztatás, érzelemnyilvánítás)!

    15. A fogalmazásban a közlési szándéknak megfelelő hangnemet és stílust alkalmazz, mert ezt külön figyelni fogják! Ne váltogasd a szlenget az akadémiai nyelvvel!

    16. Ha nem megy jól a stílus, akkor elégedj meg a világos szerkezetű, óvatosan bővített mondatokkal, amelyekből ki tudsz jönni írás közben!

    17. A kész mondatokat olvasd el, és egyeztesd az igeidőket, személyeket

    18. Ne próbálj meg magyarul szótagolni elválasztáskor (inkább kerüld az elválasztást!), és ne használd magyarul a vesszőket.

    19. Ne használd túl sokszor a beszélt nyelvi töltelék kifejezéseket (pl. ez a dolog), mert az írott nyelvben ez ügyetlenül hat!

    20. Ugyanakkor ne tölts el túl sok időt olyan szavak kikeresésével, amiket nem ismersz! A fogalmazási feladatban sokkal inkább azt figyelik, hogy a használt szókincs megfelel-e a témádnak, a szituációnak és a közlési szándéknak.

    21. Az idegen nyelvi érettséginél is számít a helyesírás! Érdemes tudatosan a helyes írásmódra figyelve szöveget olvasgatni az érettségi előtt. A francia vagy az angol nyelvben gyakori, hogy ismered a szót, de nem látod magad előtt a szóképet. Az érettségi négy része közül az olvasott és a hallott szöveg értésénél csak akkor vonnak le pontot helyesítási hiba miatt, ha az a válasz érthetőségét akadályozza. A nyelvhelyességi részben viszont a helytelenül leírt megoldást nem fogadják el.

    22. Igyekezz a tiszta írásképpel írni, mert pontozzák, hogy olvasható-e, amit írtál, a törlések és javítások zavarják-e a szöveg megértését?

    23. Figyelj arra, hogy ne magyarul fogalmazz az idegen nyelven! A létigét ne hagyd el azokban a mondatokban, ahol a magyarban kiamarad!

    24. Figyelj a kérdő és tagadó mondatok szórendjére, a tagadó szerkezetekre (pl. ne...pas a franciában)

    25. Legtöbbször az internettel, környezetvédelemmel, hírességekkel kapcsolatos tematika, valamint ismeretterjesztő témák fordulnak elő a középszintű érettségin. Olvasgass ilyen cikkeket!

    +1. Az érettségire vigyél innivalót, vizet vagy teát, ne energiaitalt. Utóbbi hatása hamar elmúlik, és rosszabb lesz, mint volt. Inkább szőlőcukrot vigyél, mint csokit, mert ez gyorsabban felszívódik.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!