Érettségi

2014.05.08. 10:49

Német érettségi 2014 feladatok, megoldások: ARD, ZDF, C&A, BRD, DDR und USA

A német írásbeli érettségivel folytatódik a hét. Itt a feladatsor, van MfG-nk, meg kész vizsgafeladataink is!

Delmagyar.hu

Lehet-e szórakoztatóbb érettségi vizsga a németnél? Idén aligha. Ahol külön felhívják a tanuló ifjúság figyelmét, hol kezdődnek a feladatok, ott csak fantasztikus élményekre lehet számítani.

Korábbi cikkek a német érettségikről:


Íme a feladatlap, de előtte melegítsenek egyik kedvenc német bandánkkal:

Die Fantastischen Vier - MfG
Itt a III. rész hallgatnivalója, letölthető formában, illetve a mi kis beépített lejátszónkkal:































Második rész: jégmúzeum, online játékok – a nyelvhelyességi kérdések között ilyen feladatok is vannak.

Ez van a szövegértési részben: az érettségizőknek egyebek mellett egy interjút kellett értelmezniük, ami a biotermékekről, bioételekről szól. Értelmezniük kellett egy idegenforgalmi prospektust, és egy fesztiválról szóló szöveget, valamint egy másikat az újságok 400 éves történetéről.

Korábban írtuk:

A tavalyi középszintű érettségi íráskészségi részében a fogalmazás témája az volt, hogy kapjanak-e jogosítvánmyt 17 éves korban a gyerekek, a másik feladatban pedig egy fórumon kellett érvelni a fiatalkori sport témájában (focizzanak-e a lányos, balettozzanak-e a fiúk?).

A tavalyelőtti középszintű érettségi íráskészségi részében a fogalmazás témája egy levél írása volt, amelyben egy vidéki iskolai osztály nevében kell bejelentkezni egy gyermekirodalmi intézmény meglátogatására, a másik feladatban pedig olvasói levelet kellett írni egy rádióhoz a globális felmelegedés és az ökológiai egyensúly témájában.

Az német nyelv írásbeli mindkét szinten négy különböző részből áll. Középszinten az írásbeli vizsga időtartama 180 perc, ebből az első rész - olvasott szöveg értése - 60 perces, a második rész - nyelvhelyesség - feladatsorának megoldására 30 perc áll rendelkezésre.

Ezután rövid szünet után a 30 perces hallott szöveg értése című résznek kezdenek neki az érettségizők, végül pedig az íráskészséget felmérő 60 perc időtartamú feladatsor következik.

Az emelt szintű írásbeli vizsga teljes időtartama 240 perc. Az íráskészség vizsgarész esetében a feladatok megoldásához mindkét szinten használható nyomtatott szótár (a többi vizsgarésznél semmilyen segédeszköz nem használható.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!