Érettségi

2016.05.05. 15:00

Vicces óvodai szökés, meteorológia, vásárlói panasz: íme a középszintű angol érettségi megoldásai

Ahogy eddig minden évben, úgy idén is megmutatjuk a 2016-os angol érettségi feladatait, majd a megoldásokat is közöljük!

Munkatársainktól

 

Íme az angol középszintű érettségi megoldásai. - GALÉRIA


11:30 - Van igaz-hamis állítás egy vásárlói levélről, interjú egy amerikai meteorológussal, ahol a kérdéseket a vizsgázóknak kell megtalálni. Van vicces óvodai szökésről szóló történet, és magát postán feladó férfi is.A nyelvhelyességi feladatban Anglia védőszentjéről, Szent Györgyről kell egy szöveget elolvasniuk, majd a krími háborúban a katonákat hősiesen ápoló nővérről, Florence Nightingale-ről kaptak feladatot a diákok. Az íráskészség feladatlapon egy brit és amerikai barátnak kell levelet írni megadott szempontok alapján.


A 2015-ös középszintű angol érettségiben híres űrhajósról is van szöveg, de az autóvezetés és az iskola is előkerült témaként.


Feladatmegoldónk tavaly egy magántanár volt. Azt mondta, nem voltak nehezek a feladatok, szerinte a nyelvtani rész kimondottan egyszerű volt. A szövegértésben viszont talált olyan elemeket, amelyek nem egyértelműek. "Az IKEA-s szöveg könnyű volt, de az állításokat nem volt egyszerű eldönteni néhol, főleg olyan diáknak, aki a szöveg megértésével is küszködik. A Holdra szállós feladatba is bele lehetett kavarodni kicsit mert két hasonló kérdés-válasz pár volt benne."

 

Al Worden amerikai űrhajósról, a legnagyobb svéd bútoráruház egyik termékéről és a bestseller-írás rejtelmeiről is kaptak szövegeket a vizsgázók a középszintű angol érettségin.

A középszintű angol érettségin A2-B1 szintű alapfokú vizsgának felel meg, míg az emelt szintű érettségi feladatsor a B2-es szinttel egyenrangú.


Az angol nyelv írásbeli mindkét szinten négy különböző részből áll. Középszinten az írásbeli vizsga időtartama 180 perc, ebből az első rész - olvasott szöveg értése - 60 perces, a második rész - nyelvhelyesség - feladatsorának megoldására 30 perc áll rendelkezésre.


Ezután szünet következik, majd a 30 perces Hallott szöveg értése című résznek kezdhetnek neki a diákok, végül pedig az íráskészséget felmérő 60 perc időtartamú feladatsort kell megoldani.


Az emelt szintű írásbeli vizsga teljes időtartama 240 perc. Az íráskészség vizsgarész esetében a feladatok megoldásához mindkét szinten használható nyomtatott szótár (a többi vizsgarésznél semmilyen segédeszköz nem használható.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!