A 22. labdarúgó-vb nyitómérkőzésén

2022.11.20. 19:01

Ecuador legyőzte Katart

Megkezdődött Katarban a labdarúgó-világbajnokság, amelynek nyitó mérkőzésén a hazai alakulat Ecuador ellen lépett pályára, és Enner Valencia duplájával 2–0-ra győztek a dél-amerikaiak.

Mádi József

Az ecuadori Enner Valencia (jobbról) két gólt szerzett a vb nyitó mérkőzésén.

Fotó: Natacha Pisarenko

Ecuador 44., míg Katar 50. volt a FIFA október elején kiadott aktuális világranglistáján. Ezek után kíváncsian vártuk, vajon az elithez nem tartozó két válogatott vajon milyen nyitómeccset produkál nekünk a 22. világbajnokságon.

A hazai keretben egy honosított játékossal találkozhattunk: az egykori portugál, most 32 éves Pedro Miguel 2010 óta futballozik Katarban, ahol előbb az Al Ahli Doha játékosa volt, majd 2016-ban az Al-Saddba igazolt.

Az ecuadori csapatban Hincapié (Leverkusen), az angol Brighton triója, Sarmiento, Estupinán és Caicedo, valamint a rutinos E. Valencia (Fenerbahce) és talán még Plata (Real Sociedad) lehetett főleg ismerős az európai futballt kedvelőknek.

Ami még érdekesség, hogy az először vb-résztvevő katariak rendezőként nem játszottak selejtezőt, így több felkészülési találkozójukat is Magyarországon, Debrecenben játszhatták.

Hamar megszületett a vb első érvénytelen gólja, köszönhetően a vb első videóbírós elemzésének: E. Valencia leshelyzet után fejelt a 3. percben a hazai kapuba. Ami késik, nem múlik. E. Valenciát kárpótolta a sors, hiszen a szünetig 11-esből (16. perc), majd megint fejes után (31. perc) talált a katari kapuba.

A második játékrészben nem pörgött úgy a dél-amerikai válogatott, mint az elsőben, de így is biztosan őrizte két gólos előnyét. Katar? Inkább a túlzott keménységekkel tűntek ki a hazaiak, mint a futballtudásban, bár a 87. percben majdnem sikerült megszerezniük a szépítő gólt a csereként beállt Muntari révén, aki jobbal, kapásból lőtt, és csak centiméterekkel tévesztette el a kaput.

Ma három mérkőzéssel folytatódik a világbajnokság: 14 órától rendezik az Anglia–Irán (B csoport), 17 órától a Szenegál–Hollandia (A csoport), majd 20 órától az USA–Wales (B csoport) mérkőzéseket.

Katar–Ecuador 0–2 (0–2)

Labdarúgó-világbajnokság, A csoport, 1. forduló. A-Bajt Stadion, 60 ezer néző. Vezette: Daniele Orsato (Ciro Carbone, Alessandro Giallatini).   

Katar: al Sib – al Ravi, Huhu, Ab. Hasszan – Pedro Miguel, Budiaf, Hatem, H. Ahmed – al-Hajdos (M. Vaad, 71.), A. Ali (M. Muntari, 71.), Afif. Szövetségi kapitány: Felix Sanchez Bas.

Ecuador: Galíndez – Á. Preciado, F. Torres, Hincapié, Estupinán – Plata, S. Méndez, M. Caicedo (A. Franco, 90.), R. Ibarra (Sarmiento, 67.) – E. Valencia (Cifuentes, 76.), E. Estrada (K. Rodríguez, 90.). Szövetségi kapitány: Gustavo Alfaro.

Gólszerző: E. Valencia (16., 11-esből, 31.).

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!