Gazdaság

2008.07.12. 10:25

Dinnyések demonstrálnak Budapesten

Dinnyetermelők demonstrálnak majd szombat reggel a soroksári Auchan áruház előtt, mert véleményük szerint az áruház akciójával letörte a dinnye felvásárlási árát - közölte a Független Hírügynökséggel Karsai József, a mezőkovácsházi térség MSZP-s egyéni képviselője.

Mezőkovácsháza környékéről 5-6 járművel, Hevesből és Szabolcsból érkeznek a gazdák, és - terveik szerint - a magukkal hozott dinnyét az áruház parkolójába borítotják.

Mezőkovácsháza térségében tíz településen, 3000 hektáron termelnek dinnyét, ami tízezer ember megélhetését jelenti. A dinnye kilójának előállítási költsége betakarítás és szállítás nélkül 45 forint, az Auchan azonban 49 forintért hirdette meg a gyümölcs kilóját. Ezzel az akcióval az áruház letörte az exportárat, de a magyar felvásárlási árakat is, mivel a többi áruház is mélyen ár alatt veszi át a dinnyét - mondta Karsai József.

A képviselő szerint legalább 50 forintot kéne a felvásárlóknak fizetnie ahhoz, hogy a termelőknek minimális haszna is maradjon, azonban csak 25 forintot kínálnak nekik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!