Karikó Katalin csak tudja

2020.12.30. 12:43

Ezt mondta a magyar feltaláló a vakcina összetételéről

A vakcina kifejlesztésében részt vevő magyar tudós, Karikó Katalin azt nyilatkozta, csakis teljesen természetes összetevők vannak a Pfizer oltóanyagában. A ma már világhírű kutató is megkapta az oltást és teljesen nyugodt.

Frankfurt, 2020. december 27. A Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus (COVID-19) elleni vakcinát tartalmazó fiolák Frankfurtban 2020. december 27-én. Németországban az idõsotthonok 80 év feletti lakóit, az ott dolgozó ápolókat és a különösen veszélyeztetett kórházi dolgozókat oltják be elõször a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus (COVID-19) elleni vakcinával. Az oltókampányt jelenleg még mobil oltócsapatok végzik, a több mint 400 oltóközpont többsége a következõ napokban nyílik majd meg. MTI/DPA pool/EPA/Andreas Arnold

Forrás: MTI / DPA pool / EPA

Fotó: Andreas Arnold

Karikó Katalin is megkapta a Pfizer oltás első adagját. Kivárta, amíg rá került a sor, noha legszívesebben már a laboratóriumban beoltatta volna magát – nyilatkozta az El Pais című spanyol lapnak, amit a Ripost idézett.

„Egyáltalán nem félek– mondta – de megértem, ha vannak kételkedők. Eddig soha nem hagytak még jóvá RNS-alapú vakcinát, de a prototípusokat több mint 10 éve használják, például a rák ellen a klinikai vizsgálatok során, és biztonságosnak bizonyultak. Az általunk használt messenger RNS összetétele megegyezik azzal, amelyet az emberi szervezet saját maga készít a saját sejtjeiben. Az oltás teljesen természetes és növényi nukleotidokból készül.

Fotó: Ripost / AFP

 

Nincs benne semmi ismeretlen anyag és egyetlen állatból sem használ fel sejteket, sem baktériumokat, semmit

– húzta alá a magyar tudós. Kifejtette: a vakcina már az első oltás beadása után 10 nappal 88,9 százalékos védelmet nyújt, a második dózis beadása után 7 nappal pedig a védelem 95 százalékosra nő.

A mutációkról is kérdezték.

„Vért vettünk azoktól, akiket a klinikai vizsgálatok során beoltottak, és a jó hír az, hogy a betegek antitesteket tartalmazó vére képes volt semlegesíteni a vírus 20 mutált változatát. Az oltások kiszabadítanak minket ebből a pandémiából. Nyáron valószínűleg már visszamehetünk a tengerpartra, a normális életünkhöz” – jelentette ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában