fejlődés

2020.03.06. 21:38

Egyre versenyképesebbek a magyar diplomák

A világ egyetemeinek 48 különböző képzési területét vizsgáló listára tíz magyar intézmény is felkerült.

Beérni látszanak a felsőoktatás nemzetközi beágyazottságának erősítését, a kutatás-fejlesztési és innovációs rendszer hatékonyságának növelését célzó kormányzati erőfeszítések – hangsúlyozta Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára a héten megjelent Quacquarelli Symonds (QS) nemzetközi felmérés 2020-as szakterületi rangsorát értékelve.

Az államtitkár pénteken elmondta, hogy a világ egyetemeinek 48 különböző képzési területét vizsgáló listára tíz magyar intézmény is felkerült.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem több tudományterületen is jó eredményt ért el, az élet- és orvostudományok területén pedig a Semmelweis Egyetem szerepelt a legjobban, amely a szűkebb képzésterületi lista 51-100. helyén zárt – sorolta.

Bódis József kiemelte: a magyar egyetemek az elmúlt tíz évben egyre versenyképesebb diplomát adnak, a foglalkoztatás általános bővülésével mára gyakorlatilag megszűnt a diplomás munkanélküliség.

Magyarország jó gazdasági teljesítménye lehetővé teszi a felsőoktatás továbbfejlesztését, a kutatás-fejlesztési és innovációs rendszer egyetemközpontú átalakítását.

2020-ban az eddigi 133 milliárd forinthoz képest 32 milliárddal többet biztosít a kormány kutatás-fejlesztésre, e többletforrásból a felsőoktatás is részesül – közölte az államtitkár.

Bódis József elmondta, a megtett intézkedések – a kutatási hálózat átalakítása, a valós szükségleten alapuló diploma és kutatások finanszírozása – eredményeként az egyetemek és a kutatóintézetek is egyre jobban teljesítenek, és erre a világ élvonalába tartozó külföldi egyetemek is felfigyeltek.

Kitért arra is, hogy a kínai Fudan Egyetem után, most a világ vezető mérnökképző egyeteme, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) is lehetőséget lát Magyarországban.

Jó hír, hogy az egyetem európai kutatási központot nyit Debrecenben – mondta.

Ezzel a város is felkerül az innovációs és kutatás-fejlesztési hálózatok világtérképére, a magyar hallgatókhoz „házhoz jönnek” a világszínvonalú lehetőségek – közölte.

Hozzátette: az együttműködés az egyik kiemelt iparág, az egészséggazdaság területén valósul meg, tovább javítva a magyar gazdaság versenyképességét.

A szegedi ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézet fejlesztésével a világ legszűkebb élmezőnyébe sorolható kutatási infrastruktúra valósul meg hazánkban, ami már most jelentős nemzetközi figyelmet kap – mutatott rá az államtitkár.

Ezek is érdekelhetik