Magyar szuperbank

2022.08.30. 11:29

Jelentős nyereséget ért el az MKB Csoport

A nehéz piaci körülmények ellenére is stabilan növekszik a magyar bankcsoport.

Forrás: Világgazdaság

Fotó: Kallus György

A nem túl kedvező piaci környezetben is közel 50 milliárd forint adózás utáni eredményt ért el az év első felében az MKB Csoport

 – derül ki a pénzügyi szolgáltató tegnap közzétett tőzsdei gyorsjelentéséből. A bank üzleti eredménytermelő képességét jobban bemutató korrigált adózás előtti eredmény 106,5 milliárd forintot tett ki, amely 41,5 százalékos gyarapodást jelent az előző év azonos időszakához képest. (Fontos, hogy az MKB most első alkalommal tett közzé olyan negyedéves konszolidált tőzsdei jelentést, amelyben már szerepelnek az egykori Budapest Bank és a leányvállalatként konszolidált Takarékbank számai, és figyelembe veszi a Sberbanktól vásárolt állományokat is.)    

A jelentés alapján a pénzügyi szolgáltató tovább erősítette piacvezető pozícióját a vállalati szegmensben: közel 460 milliárd forinttal bővült a bankcsoport vállalati üzleti hitelállománya, ami 20,4 százalékos éves gyarapodást jelent. A lakossági hitelek állománya szintén jelentősen – közel egyötödével – nőtt tavaly júniushoz képest. A csoport ügyfélbetét állománya mind lakossági, mind vállalati oldalról impozáns mértékben, összesen 17,1 százalékkal, 902,3 milliárd forinttal emelkedett. A bankcsoport mérlegfőösszege egy év alatt 12,3 százalékkal, 10 190 milliárd forintra nőtt, amely alapján a második legnagyobb szereplő a magyarországi piacon.

Büszkék vagyunk arra, hogy az első félévben nemcsak sikerrel zártuk Magyarország legnagyobb banki fúziójának első fázisát, hanem növekedtünk és nyereséget is termeltünk. Ügyfeleink bizalmának köszönhetően tovább gyarapodott betét- és hitelállományunk, a fúzió révén egységes és széles termékpalettával és hálózattal rendelkezünk, így stabil alapokon folytatjuk a fejlesztéseket, hogy nemzetközi szinten is versenyképes, költséghatékony, erős magyar bankot építsünk 

– mondta Barna Zsolt, az MKB és a Magyar Bankholding elnök-vezérigazgatója. „A bankfúzió következő jelentős mérföldköve a csoporton belül az MKB Takarékbankkal való jogi egyesülése lesz 2023 májusában, amelynek révén tovább erősödik a hazai gazdaságban meghatározó szerepet betöltő, tisztán magyar tulajdonú, egységes működésű nagybank” – áll a gyorsjelentés kapcsán kiadott közleményben. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában