Gazdasági növekedés

2023.08.09. 10:27

Nyolcmilliárd forintos kerettel indít vállalkozásfejlesztési programokat az IFKA

A háború és az elhibázott szankciók okozta nehéz gazdasági helyzetben Magyarország kormánya mindent megtesz annak érdekében, hogy megvédje a munkahelyeket, a családokat és helyreállítsa a gazdasági növekedést – jelentette be közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

MW

Lóga Máté gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkár beszédet mond A szabályozott piacok jövője a geopolitikai káoszban címmel tartott konferencián Budapesten 2022. október 12-én

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

A döntés értelmében a kormány nyolcmilliárd forint európai uniós forrás felhasználásával bízta meg a GFM tulajdonosi joggyakorlása alatt álló Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságot (IFKA) – hangsúlyozta a közleményben Lóga Máté gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkár.

A forrást a 2021–2027-es programozási időszakban a GINOP Plusz biztosítja, melynek felhasználásához a kormányzati kkv stratégia három főbb feladatot határoz meg az IFKA számára: a hazai beszállító vállalatok fejlesztését, a vállalkozások ESG (környezeti, szociális és irányítási) szempontú felkészítését, valamint energiahatékonyságot célzó fejlesztéseik előkészítését.

Lóga Máté a közlemény szerint hangsúlyozta,

 a Gazdaságfejlesztési Minisztérium elvárja az IFKA-tól, hogy a programot ügyfélbarát módon, a vállalkozások érdekeit szem előtt tartva valósítsa meg, így az IFKA a vállalkozói ügyfélkör személyre szabott támogatását egyablakos, átlátható ügyfélutakon keresztül valósítja meg. 

Az államtitkár kiemelte:

A GFM külön figyelmet fordít arra, hogy a szolgáltatások elérjék a hátrányos helyzetű térségek vállalkozóit, valamint a speciális vállalkozói csoportokat, és minél több információhoz jussanak a fejlesztési lehetőségekről.

A GFM szakmai iránymutatása mellett az IFKA ügynökségi feladatai közé tartozik a pályázói szakmai támogatói rendszerek, szemléletformáló programok, a vállalkozói együttműködések ösztönzése érdekében a virtuális piacterek, kataszterek működtetése, cégdiagnosztika, fejlesztési tervek elkészítése, üzleti partnerkeresés, klaszterekkel való együttműködés, képzési, mentorálási szolgáltatások nyújtása és a generációváltás elősegítése.

Az IFKA a hazai gazdaságfejlesztési ökoszisztéma szereplőivel szoros együttműködésben hajtja végre feladatait, ennek érdekében 2023 júniusában már két stratégiai együttműködési megállapodást is kötött, illetve partnerségre lépett a KAVOSZ Zrt.-vel (KAVOSZ), valamint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségével (VOSZ).

Az államtitkár hozzátette, hogy

 a kormány gazdaságfejlesztési programjai már eddig is – mint a Széchenyi Kártya Program és a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram – jelentős mértékben, nagyságrendileg 1,2 százalékponttal járulnak hozzá a gazdasági növekedéshez és a munkahelyek megőrzéséhez

 – olvasható a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában