Krimi

2023.07.07. 13:10

Csányi mászókabaleset: megnevezték a felelősöket

A rendőrségi vizsgálat eredménye szerint a hatéves Mercédesz haláláért a település polgármestere, illetve az óvoda intézményvezetője felel.

Illusztáció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Ground Picture

Lezárta a rendőrség a nyomozást a csányi mászókabaleset ügyében. Mint arról a Bors beszámolt, 2019 őszén a hatéves Radics Mercédesz az óvoda udvarán álló köteles mászókán játszott, amikor az eszköz kidőlt és agyonnyomta a hatéves kislányt. A faluban azonnal elszabadultak az indulatok, ám éppen a gyermekét gyászoló édesapa, Béla intette nyugalomra az óvoda előtt összegyűlt tömeget - írja a Bors. 

Rosszul tették vissza a mászókát, tragédia lett belőle

A mászókán évekkel a baleset előtt elvégezte a szükséges vizsgálatokat egy arra szakosodott cég és megállapította, hogy hiányzik róla az ütéscsillapító réteg, valamint az esési terében betonjárda van. Ezek után a játékot kiemelték, majd 90 fokkal elfordították, és úgy helyezték vissza a talajba, hogy az eszköz kitámasztását is szolgáló létrát már nem tették vissza. A mászókát ebből következően csupán két, nem vízhatlanított fenyőgerenda tartotta, és a szerkezeten nem végeztek újabb biztonsági vizsgálatot.

Forrás: Bors

Medve István, Csány polgármestere közvetlenül a tragédia után még azt mondta, hogy amennyiben bebizonyosodik a felelőssége, lemond tisztségéről. Most levében és telefonon is kerestük, de nem sikerült elérnünk. Radics Béla szerint felháborító a település első emberének viselkedése.

A baleset óta nem keresett bennünket, nem kérdezte meg, miben segíthet.

Egy kétezres faluban élünk, itt mindenki ismer mindenkit. Ha szembejön velem az utcán, int a kezével, de további kommunikációt nem kezdeményez, igaz, nem is nagyon tudnék neki mit mondani azon kívül, hogy illene távoznia a pozíciójából. A megbüntetése a bíróság feladata, nem az enyém, de bízom benne, hogy hosszú évekre börtönbe kerül – mondta Béla.

Konkoly-Thege László, a Heves Vármegyei Főügyészség sajtószóvivője a Bors írásban feltett kérdésére válaszolva megerősítette azon információnkat, melyek szerint a rendőrség a polgármester és az óvoda intézményvezetője ellen tett vádemelési javaslatot.

 

"A foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt folyamatban lévő bűnügyben a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság vádemelési javaslattal megküldte ugyan az iratokat az illetékes Hatvani Járási Ügyészségre, azonban a járási ügyészség azt visszaküldte a nyomozó hatóságnak, mivel nem telt még le a jogosultak számára az eljárási törvényben biztosított 30 napos indítványtételi határidő. Az ügyészség a vádemelés kérdésében a döntését csak ennek lejártát követően fogja meghozni" – írta válaszában a címzetes főügyész.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában