A magyar kultúra napja

2023.01.12. 10:21

A Bánk bán című operafilm digitálisan felújított változatát mutatják be az Eiffel Műhelyházban

A Káel Csaba rendezésében, világhírű művészek közreműködésével készült Bánk bán című operafilmet 4K képfelbontásban mutatják be a magyar kultúra napján, január 22-én a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházában.

Káel Csaba, a szervező Müpa vezérigazgatója a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivált megnyitó budapesti sajtótájékoztatón 2022. október 7-én

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Anikó

 A dalszínház MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében felidézik, hogy 2002-ben mutatták be az ezeréves magyar államisághoz kapcsolódó ünnepségsorozat folyományaként Káel Csaba Bánk bán című operafilmjét, amely a magyarországi forgalmazást követően

 nemzetközi sikert is aratott, világszerte láthatták az operakedvelők. 

A nagyszabású film korának legkiválóbb szereposztásával valósult meg, a címszerepet Kiss-B. Atilla, Gertrudot Marton Éva, Melindát Rost Andrea alakította, míg a további szerepekben Gulyás Dénes (Ottó), Miller Lajos (Tiborc), Sólyom-Nagy Sándor (Petur bán), Réti Attila (Biberach) és Asztalos Bence (Sólom mester) állt Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr kamerája elé. 

Az előadás zenei anyagát a Magyar Millennium Zenekara és a Nemzeti Énekkar művészei Pál Tamás vezényletével rögzítették. 

Mint a közleményben áll, 

a Bánk bán című operafilm felújítása 4K felbontásban, az elérhető alkotók bevonásával készült a Nemzeti Filmintézetben (NFI).

 A kép felújításában Regéczy Viola fénymegadó és Lajos Tamás operatőr, producer vett részt, a Dolby Digital hang digitalizálását és felújítását pedig Oláh Ottó hangmérnök közreműködésével végezték el a Filmarchívum és a Filmlabor munkatársai. 

Az operafilm ünnepélyes bemutatóját a magyar kultúra napján az Eiffel Műhelyház Bánffy Miklós termében tartják 18 órakor.

 Az állítható nézőterű, az esemény alkalmából 400 fős mozivá alakítandó multifunkcionális színház-, próba- és rendezvényteremben 7.1-es Dolby Atmos hangrendszer és az ország egyik legnagyobb, 13x7 méteres mozivászna biztosít méltó környezetet az eseményhez - áll a közleményben. 

A vetítést megelőzően 17 órától kerekasztal-beszélgetésen vesznek részt a film alkotói az Eiffel Műhelyház Bánffy termében. 

Erkel Ferenc Katona József drámája nyomán Egressy Béni librettójára komponált és 1861-ben bemutatott nemzeti operája nem csupán a zeneszerző életművének egyik kiemelkedő alkotása, hanem a magyar operajátszás egyik sarokpillérének tekinthető alapműve - áll a közleményben. 

Mint írják, 

a Bánk bán bemutatása óta a hazai operai alaprepertoár része, a Magyar Állami Operaház leggyakrabban játszott darabjainak egyike, amely az Andrássy úti dalszínházon kívül is számos feldolgozást megért. 

Káel Csaba Bánk bán című operafilmje digitálisan felújított változatának bemutatójára és az azt megelőző beszélgetésre regisztrációs jegyek válthatók a Magyar Állami Operaház honlapján, a www.opera.hu oldalon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában