Felnőnének a juniorok

Novák Miklós

Ligetvári Patrik személyében egyetlen magyar játékosa lesz a következő idényben a Telekom Veszprém férfikézilabda-csapatának. A régi nóta, gondolhatnánk. Hiába övezi általános jólét a sportágat, hiába fordít a szövetség rengeteg energiát az utánpótlásra, mégsem tűnnek fel és ki igazán nagy tehetségek. A nemzetközi porondon szereplő kirakatcsapataink ezért mi mást tehetnének, külföldi játékosokra építve igyekeznek erős keretet kialakítani.

Ez a felszínes helyzetkép megállta volna a helyét tavaly, tavalyelőtt, idén azonban nem. Ország-világ láthatta június végén a magyar férfi junior válogatott menetelését a világbajnokságon. A korábbi veszprémi irányító, Sótonyi László irányításával a magyar fiatalok a sportág nagyhatalmainak egész sorát győzték le. A csoportkörben Norvégiát és Dániát, a középdöntőben Svédországot, a negyeddöntőben Horvátországot, az elődöntőben Izlandot. Csupán a fináléban maradtak alul a házigazda Németországgal szemben.

Még gyerekek… – legyinthetnénk. Mégse tegyük. 

Aki akár csak belenézett a mérkőzésekbe, arról győződhetett meg, ez bizony már férfias kézilabda. Nagy volt az iram a meccseken, s noha fizikálisan természetesen az U21-eseknek még fejlődniük kell, így is kemény küzdelmet láthattunk meccsről meccsre.

Ha a Bajnokok Ligájáét nem is, az Európa-liga színvonalát simán megütötte a vb. Lehet összehasonlításunk, hiszen az El-ben szereplő FTC több játékosa is tagja volt a válogatottnak.

Szép eredmény a junior vb-ezüst, a szurkolókat persze elsősorban az foglalkoztatja, mire vihetik a fiatalok majd a felnőttek között. „A potenciál négy-hat emberben biztos, hogy benne van, de lehet, hogy többen is. Sőt, a legtöbbjüknek megvan a lehetősége, hogy megérkezzen oda, hogy tagja vagy akár húzóembere legyen a felnőtt válogatottnak” – felelte erre a kérdésre Sótonyi László.

Mindez mégis kevés ahhoz, hogy lehetőséget kapjanak a Veszprémben vagy a Szegedben. Sőt, a mögöttünk hagyott évadban még a Veszprémet erősítő Ilics Zoran a Bundesligába, a Hamburghoz igazol, Lukács Péter – Máthé Dominik útját járva – Norvégiába, az Elverumhoz, Palasics Kristóf Spanyolországba, de például Fazekas Gergő már most külföldön, a lengyel Wisla Plockban szerepel, a náluk is fiatalabb, csupán 18 éves Terjék Roland pedig már tavaly Montpellier-be szerződött.

Sótonyi László 22 évesen már tagja volt a barcelonai olimpiát megjárt válogatottnak. Rendszeres, magas szintű játéklehetőség kellene ahhoz, hogy a mostani fiatalok a nyomába léphessenek. Ezt mindenki látja, csak azok nem, akik döntéshelyzetben vannak.