Irány a Final4!

2024.05.04. 19:44

Bejutott a Győr a női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjébe

Az elmúlt idényben bronzérmes Győri Audi ETO bejutott a női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjébe, mivel idegenbeli hétgólos sikerét követően a negyeddöntő szombati visszavágóján saját közönsége előtt 26–24-re kikapott a címvédő norvég Vipers Kristiansandtól. Ez a két együttes nyerte 2017 óta valamennyi befejezett BL-sorozatot: 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben a kisalföldi, majd a koronavírus-járvány miatt törölt kiírást követően 2021-ben, 2022-ben és tavaly a norvég együttes diadalmaskodott.

MW

A Final 4-ba jutó győri csapat tagjai

Forrás: MTI

Fotó: Krizsán Csaba

Egy hete Kristiansandban meglepően nagy különbséggel, 30–23-ra nyert a kisalföldi alakulat, így kényelmes előnyből kezdhette meg a visszavágót az Audi Arénában. A szinte telt ház, 5209 néző buzdítása ellenére a Vipers indította jobban a találkozót, 4-0-ra lépett el a pontatlanul játszó házigazdájától. A vendégek kapujában a korábban Győrben is védő sportági legenda, a bemutatásnál nagy ovációval üdvözölt Katrine Lunde remekül teljesített, erre alapozva tartotta az előnyét a címvédő. 

A Final 4-ba jutó győri csapat tagjai ünnepelnek
Fotó: Krizsán Csaba / Forrás: MTI

Az első félidő derekára tudott közelebb kerülni a Győr, a vendégek ekkor többször is a kapufát találták el, Sandra Toft is egyre hatékonyabbá vált a magyar klub kapujában, 17 perc elteltével időt kért a norvégokat irányító Hlavaty Tamás (8–9). Több mint öt perce nem talált be az előző körben a Debrecent búcsúztató Vipers, így egyenlíteni is tudott, sőt, a 20. percben a vezetést is átvette Per Johansson vezetőedző kisalföldi alakulata (11–10). Innen a szünetig fej fej mellett haladtak a felek, pihenőre - értékesített időtúli hétméteressel - a norvég együttes vonulhatott kétgólos előnnyel.

A szünetben a Győr visszavonultatta a magyar állampolgársággal is rendelkező brazil Eduarda Amorim mezszámát: a pályafutását felidéző videós összeállítás és köszöntés után - az állva ünneplő közönség folyamatos tapsa közepette - magasba emelkedett a klubbal öt BL-sikert elért korábbi közönségkedvenc balátlövő 18-as számú meze. A klubelnök Görbicz Anita 13-asa után ez a második mezszám, melyet senki nem viselhet a jövőben a győri játékosok közül.

GROS, Ana
Ana Gros, a Győr játékosa
Fotó: Krizsán Csaba / Forrás: MTI Fotószerkesztőség

A második félidő első percei a kapusokról szóltak, közel öt perc lepergett már, mire a Vipers megtörte a gólcsendet. Noha a hétméteresre becserélt Rinka Duijndam büntetőt hárított, ezt a játékrészt sem kezdte jól a Győr, több mint hét percre volt szüksége, hogy betaláljon. A meglehetősen ideges, helyenként kapkodó játékot hozó periódusban a vendégek az addigi legnagyobb különbséget dolgozták ki (16–21), miközben a Győr támadójátéka akadozott, hiányoztak a kreatív megoldások a rivális határozott védekezésével szemben, így az ETO előnye összesítésben mindössze két találat volt 18 perccel a vége előtt. 

A kapuba Silje Solberg érkezett a győrieknél, akik negyedóra alatt csupán kétszer tudtak eredményesek lenni. Újfent a játékrész derekára szedte össze magát a magyar együttes, ám ez hátránya jelentős faragására még nem volt elég. A záró tíz percen belül járt már az összecsapás, amikor közelíteni tudott a Győr, a szinte felrobbanó nézőtér örömére öt perccel a végső dudaszó előtt egy gólra zárkózott (22–23). A hajrában a továbbjutás már nem forgott veszélyben, a győzelmet viszont nem tudta megszerezni a Győr, amely végül két találattal maradt alul.

Ana Gros hat, Veronica Kristiansen öt góllal vette ki részét a sikerből. A túloldalon Jamina Roberts nyolcszor, a korábban a Győrt is erősítő Jana Knedlikova hétszer, Anna Vjahirjeva hatszor volt eredményes. Toft hat, Solberg három, Duijndam egy, a túloldalon a mérkőzés legjobbjának választott Lunde 18 lövést hárított.

A budapesti négyes döntőt június első hétvégéjén rendezik az MVM Dome-ban. A BL zárószakaszának 2014 óta Budapest ad otthont, azóta csupán egyszer hiányzott az ETO.

Női Bajnokok Ligája, negyeddöntő, visszavágó: 

Győri Audi ETO KC–Vipers Kristiansand (norvég) 24–26 (15–17)

Továbbjutott: a Győr 54-49-es összesítéssel.

Vasárnap játsszák:

Team Esbjerg (dán) - FTC-Rail Cargo Hungaria 16.00

Az első mérkőzésen egy hete az elmúlt kiírásban negyedik helyezett dán Esbjerg Érden 26-25-re legyőzte a legutóbb ezüstérmes Ferencvárost.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában