Szeged

2023.10.23. 17:09

Ez Karikó Katalin kedvenc levese: 50 éves babona miatt fogyasztja

Delmagyar.hu

Fotó: Karnok Csaba

Karikó Katalin ötven évvel ezelőtt megfogadott valamit, és azt minden évben betartja – írja a borslonline.hu 

Karikó Katalin nevét az egész világ megismerte, miután döntő szerepe volt a koronavírus-járvány megfékezésében. Kollégáival megalapozták a szintetikus mRNS-alapú vakcinák orvosi technológiájának kifejlesztését. Kutatásaiért nemrég Nobel-díjat kapott, melyet idehaza, Szegeden ünnepelt egykori egyetemén. 

Karikó Katalin szép emlékeket őriz az egyetemi éveiről. Az egykori József Attila Tudományegyetemen, ma Szegedi Tudományegyetemen először biológiából, majd biokémiából szerzett diplomát, sőt ezeket megelőzően előkészítőre is a neves intézménybe járt.

A felvételihez egy különös babona is kapcsolódik, ugyanis Karikó 1973-ban, a jelentkezése évében elment a Hági étterembe, ahol a platánfák alatt elfogyasztott egy hideg, tejfeles meggylevest, és ígéretet tett magának, hogy ha felveszik az egyetemre, akkor minden évben visszatér és megeszik egy tányér meggylevest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában