Működik a Szív City

2019.10.19. 08:24

Ismét akcióban az életmentő applikáció

A mobilos alkalmazás már több mint harminc ember életét mentette meg hazánkban, Szegeden is több sikeres újraélesztést segített már elő.

K. A. R.

Szegeden is több újraélesztésben működött közre a mobilapplikáció. FOTÓ: FRANK YVETTE

Az Országos Mentőszolgálat az együttműködő partnerei segítségével két évvel ezelőtt indította útjára közösségi életmentő applikációját, a Szív Cityt. A kormányhivatalokkal, a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal és a Magyar Resuscitatiós Társasággal együttműködve defibrillátor térképet is készítettek hozzá – mondta el dr. Zentay Attila, az OMSZ regionális igazgatója. A mobilos alkalmazás már több mint harminc ember életét mentette meg hazánkban, Szegeden is több sikeres újraélesztést segített már elő.

Az OMSZ Dél-alföldi Regio­nális Mentőszervezetének be­­számolójából kiderült, az el­­múlt hét során ismét segítséget kértek az appon, ugyanis egy orvostanhallgató az Aradi vértanúk tere környékén egy földön fekvő embert talált, akinél keringésleállást tapasztalt. Mindamellett, hogy megkezdte a szakszerű újraélesztést, értesítette a mentőszolgálatot. A mentésirányítás egy gombnyomással riasztást adott le az applikáción keresztül az önkénteseknek, akik regisztráltak az alkalmazásban, és 500 méteres távolságon belül tartózkodtak. Kiderült, másik három orvostanhallgató is regisztrálva volt a környezetében, így ők siettek a mentés megsegítésére, amíg a mentők perceken belül kiérkeztek a helyszínre.

Évente több ezer ilyen eset adódik országszerte, és a túlélés esélye pedig percenként 7–10 százalékkal csökken, ép­­pen ezért életbevágó jelentőségű, hogy az újraélesztés mielőbb megkezdődjék, és hogy minél többen regisztráljanak az alkalmazáson keresztül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában