3. alkalommal szerveznek prosztata-szűrőprogramot

2019.11.06. 17:05

Szűrővizsgálatra várják a vásárhelyi férfiakat

Hódmezővásárhelyen az Egészségfejlesztési Iroda már harmadik alkalommal szervez prosztata-szűrőprogramot. Arra kérik a férfiakat, ne hanyagolják el egészségüket, vegyenek részt az ingyenes, alig 20 percig tartó szűrésen, utána pedig menjenek el a 3 percig tartó urológiai vizsgálatra.

Kovács Erika

A szakemberek azt kérik, a 40 feletti férfiak ne várjanak addig, amíg panaszaik lesznek. A prosztatarák alattomos, sokáig semmilyen tünete sincs. A szűrővizsgálattal megelőzhető a nagyobb baj. Fotó: Kovács Erika

– Hódmezővásárhelyen november 29-ig várjuk a 40 év feletti férfiakat a prosztatarák kiszűrésére szolgáló PSA vérvételre, ami ujjbegyből történik, illetve programunkon résztvevők egy kérdőívet is kitöltenek, amiből a szakemberek a betegséggel kapcsolatban sok mindent ki tudnak olvasni – mondta Gyurisné Pethő Zsuzsanna, EVP programigazgató. Arra kérte a férfiakat, ne várjanak a vizsgálatokkal addig, amikor már panaszaink is vannak.

– Az Egészséges Vásárhely Program keretében először a 2013-2015 közötti közötti időszakban hívtuk fel a figyelmet a prosztatadaganatos megbetegedésekre. Ebben az időszakban 2540 férfi töltötte ki a „Prosztata megbetegedések szűrése” adatlapot. A háziorvosok pedig vért is vettek. Akkor 38 esetben regisztráltunk emelkedett PSA-értéket, de ez nem jelenti azt, hogy mindenkinek prosztatarákja volt. A 38 esetből 4 rosszindulatú daganatos megbetegedést ismertek fel. Ők azonban még időben orvoshoz kerültek, így megelőzték a nagyobb bajt. Tavaly 202 férfit szűrtünk, Hódmezővásárhelyen 134, Makón 68 érintett részvételével. Nem negatív eredményt egy páciensnél tapasztaltunk, aki utána elment urológushoz és megnyugtató eredménnyel zárul a kivizsgálása – tette hozzá.

A prevenciós vizsgálatra előzetesen kell bejelentkezni a 0662-532-368-as telefonszámon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában