Helyi életstílus

2020.11.25. 20:20

Beindult a használtolaj-gyűjtés Szentesen

Egy környezetipari céggel kötött együttműködést a helyi önkormányzat, hogy egyszerre tegyék tisztábbá a környezetet és szerezzenek némi többletjövedelmet a városi óvodák számára. A cég sütőolajgyűjtő edényei már megjelentek a szentesi utcákon, a járványhelyzet miatt azonban a lakosok még csak korlátozottan használhatják azokat.

M.A.

Még nem telt meg az edény. Egyelőre az óvodások hozzátartozói számára elérhető a gyűjtőpont. Fotó: Kárpáti Lajos

Fotó: Picasa

Egy hónapja lépett partneri kapcsolatra a szentesi önkormányzat és a Biotrans Kft., az együttműködés célja, hogy több lehetőséget biztosítsanak a használt sütőolaj leadására, ezzel pedig megóvják a város vízhálózatát az esetleges eltömődésektől. A „házhoz menő” lakossági használt sütőolaj-begyűjtési rendszer lényege, hogy a lakók zárt csomagolásban, például PET-palackban vagy befőttesüvegben, tehát „cseppmentesen” helyezhetik a gyűjtőbe a náluk keletkezett használt sütőolajat és sütőzsírt, ez a cseppmentes technológia pedig kizárja, hogy az olaj be­­szennyezze a környezetet.

Még nem telt meg az edény. Egyelőre az óvodások hozzátartozói számára elérhető a gyűjtőpont. Fotó: Kárpáti Lajos

A gyűjtőpontokat arányosan alakították ki városszerte, így minden választókerületbe került egy-egy használt sütőolaj-leadási pont. A sárga kon­­ténereket óvodáknál és a bölcsődénél helyezték el, így a leadott olaj után kapott bevétel az adott intézményt támogatja majd – a gyűjtőcég a begyűjtött olaj kilogrammjáért huszonöt forintot ad.

Mint az egyik óvodánál megtudtuk, a szülők hamar megszokták és használják is a gyűjtőpontot. Mivel a járványhelyzet miatt az óvodák nem fogadhatnak idegeneket, így jelenleg csak az adott intézménybe járó gyerekek családtagjai élhetnek ezzel a lehetőséggel, ezért még nem gyűlt össze akkora mennyiség, hogy megtöltsön egy edényt. Ez azonban valószínűleg vál­tozni fog, ha enyhülnek a jár­vány­ügyi korlátozások, és mások is vihetnek olajat a gyűjtőpontokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában