Egy darabka múlt

2020.11.03. 13:12

Ritkán látott szárkúpok a kukoricatarlón

Ritkán látni ilyet, mert már szinte sehol nem szedik kézzel a kukoricát. Szárkúpok tarkítják a határt az Ásotthalomról Kelebiára vezető út mentén. A kombájn összetöri a kukoricaszárat és kész.

Arany T. János

Fotó: Arany T. János

Az agraragazat.hu szaklapban az olvasható, hogy üzemi szinten a mai rendelkezésre álló technikai eszközökkel a kukoricaszár gazdaságosan, megfelelő teljesítményszinten és volumenben, bálázással bálakészítő gépekkel takarítható be. A kukoricaszár hasznosítására alkalmas betakarítási technológia kialakítására már régóta folynak kísérletek és hazai gépfejlesztések, sőt vannak szórványos gyakorlati alkalmazások is, de kompromisszumok nélküli, megnyugtató megoldás ez ideig nem alakult ki.

A szárkúpokkal viszont egy darabka múlt elevenedett meg. Régen a leveles szárakat kévékbe kötötték és a tanyaudvaron szárkúpokba állították, így állták a telet. Az esővíz lecsurog a ferde rakásokon, így a szárkúp belseje nem ázik, nem rohad meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában