Ahogy a törődést otthon látják

2020.12.05. 15:50

Szemléletet formál a Cserkó klub

Hagyományosan kéthetente állatvédőkkel közösen tartanak szakmai foglalkozást a Cserkó Állatvédő Klubban. A távolság nem akadályozza megelőző munkájukat.

T.Sz.

Fotó: Tábori Szilvia

A megelőzés, a felelősségre ta­nítás és az ismeretterjesztés az állatvédelem kevéssé látványos, csakis hosszú távon eredményes része. Az érzékenyítésre leginkább fogékony óvodások őszinteségükkel, otthoni történeteikkel például a sokat látott Hódmezővásárhelyi Állatvédő Egyesület tagjait is meglepik. De hagyományos időkben az oktatási intézményeket szintén sorra járják programjukkal. Három év­­vel ezelőtt a civil szervezet csatlakozott Karádi Ágnes pedagógus ötletéhez, megalakítva a Cserkó Állatvédő Klubot a HSZC Cseresnyés Kollégiumban.

– Az állatvédelembe sokféle feladat beletartozik. Én ebből az edukációban, a megelőzésben tudom kivenni a részem, már csak hivatásom miatt is – mondta kérdésünkre a személyes találkozásokat egyelőre nélkülöző klub vezetője. A végső cél az állatvédelmen keresztül a diákok személyiségének formálása. A csoport tagjai most online járnak körbe egy-egy témát.

A családi háttér kapcsán a klubvezető elmondta: alapvetően határozza meg a gyerekek viszonyát az állattartáshoz. A pedagógusok feladata, hogy a jó tapasztalatokat erősítsék, tanítással és neveléssel visszaszorítsák az ismerethiány miatti rossz szokásokat. Az otthoni minták Balogh Ernő, a Hódmezővásár­helyi Állatvédők Egyesülete elnöke szerint kezdetben mindent meghatároznak, jó és sajnos rossz értelemben is. A középiskolásokkal folytatott munka azért fontos, mert ők már bekapcsolódhatnak konkrét állatvédelmi tevékenységbe, állatmentésbe, gondozásba, vagy például adományok gyűjtésébe. –

Az állatok is érző lények, csakúgy, mint mi, emberek. Hasznos lenne, ha az ember nem azért venne vagy fogadna örökbe egy állatot, hogy pár év múlva megunja és kirakja az utcára. Vagy hogy amikor már nincs pénze a fenntartására, csak kínozza éheztetéssel – mondta Kádi Dóra, a klub egyik tagja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában