150 is volt a könyvtár mögötti fákon

2021.02.02. 16:47

Jelentettük a makói baglyokat

Bekapcsolódtunk a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület országos fülesbagoly-számláló akciójába, és jelentettük, hogy Makón mennyi telel belőlük a városi könyvtár mögött. Aki bárhol a megyében hasonló, nagy létszámú kolóniát lát, szintén jelentheti – kipróbáltuk: az adatok beküldése gyors és egyszerű.

Szabó Imre

Fotó: Szabó Imre

Tizenegy fán 57 madár – ezzel az adattal tudtunk hozzájárulni a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) erdeifülesbagoly-telelőhelyek országos, lakossági felméréséhez Makó részéről.

térképre tették

A felmérést a szervezet a lakosság bevonásával, országosan, évenként megismételve végzi, és az egyéni megfigyelők, családok, baráti társaságok mellett óvodák, iskolák részvételére is számít. A cél az, hogy a szakemberek minél pontosabb képet kapjanak arról, hogy a védett madarak az ország mely pontjain gyűlnek össze a legszívesebben a hideg időszakban. A tavalyi adatok alapján például tudni lehet, hogy hazánk leg­alább 631 településén, 871 helyszínen 16 082 erdei fülesbagoly telelt. A helyszíneket térképen is megjelölték – látható rajta Makó is.

Országszerte híresek

Ami a makói adatokat illeti, mi a József Attila Könyvtár mögött végeztük el a számlálást. Az itteni kolónia már országos hírnévre is szert tett, miután az egyik kereskedelmi csatorna reggeli műsora tavaly élő bejelentkezés formájában adott hírt róluk.

A makói erdei fülesbaglyok, mint a bölcsesség madarai, a könyvtár mögött gyülekeznek telente.
Fotó: Szabó Imre

A mostani létszámnál egyébként találtunk már a könyvtár mögött nagyobbat is: tavaly év elején csaknem 150 példányt figyeltünk meg. Most talán az enyhe időjárás miatt ült kevesebb az ágakon az érdekes küllemű madarakból. A környéken élők szerint jó egy évtizede húzódnak be ide telente a fülesbaglyok. Korábban arra is akadt példa, hogy valamelyikük fészket rakott, majd fiókákat költött ki az egyik közeli emeleti erkélyen. Akinél ilyesmi történik, jól teszi, ha nem háborgatja a vendéget, ugyanis védett állat: egy madár eszmei értéke 50 ezer forint.

Várják az adatokat

Az országosan összehangolt, egy időben végzett háromnapos szinkronszámlálás ideje hétfőn ugyan befejeződött, az egyesület honlapja azonban felhívja rá a figyelmet: a telelő baglyokat nem csak ilyenkor lehet számolni. A bagolycsapatokról egész télen várják az adatokat, melyeket akár utólag, a tavasz folyamán is érdemes beküldeni, mert ezek is bekerülnek az éves összesítésbe.

Az adatok beküldése egyébként rendkívül egyszerű, alig egy-két percet vesz igénybe: az egyesület honlapján kell kitölteni és beküldeni egy erre szolgáló adatlapot.

Az év madara volt tavaly a fülesbagoly

Az erdei fülesbagoly Közép-Európa egyik leggyakoribb bagolyfaja. A szakirodalom szerint neve ellenére kerüli a nagy, zárt erdőket, inkább kis erdőfoltokban, folyóárterekben, parkokban, öreg temetőkben telepszik meg. A felnőtt példány testhossza 25–37 centiméter, szárnyfesztávolsága elérheti az egy métert. Jól látható tollfülei és nagy, narancsvörös szemei vannak – ha szerencsénk van, és pislogni látjuk, ez is megfigyelhető. Tavaly ezt a különös szépségű fajt választották az év madarává.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában