Segítsünk méhecskehotellel

2021.02.15. 16:40

Kora tavasztól használják a bölcsőkamrákat, házilag is könnyedén elkészíthető

Bambuszból, fakugliból, tuskóból, nádszövetből egyszerűen kialakítható a méhecskehotel, de egészen látványos építményeket is készíthetünk. Február végén érdemes kihelyezni a beporzókat segítő bölcsőkamrákat.

Munkatársunktól

20210205 Szeged Örökös Zöld Óvoda címet kapott a Bölcs Utcai Óvoda Kiskundorozsmán. Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

A magányosan élő méhek és darazsak szaporodását segítő méhecskehotelek, vagy más néven darázsgarázsok elhelyezésére biztat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Az akár házi készítésű eszköz már kora tavasztól segítheti a szelíd beporzók szaporodását, ezért azt február végéig érdemes kihelyezni.

A házi méhek faodvakat, kaptárakat igénylő több tízezres kolóniáival ellentétben a magányos fajok ujjnyinál vékonyabb járatok védelmére bízzák utódaikat. Ezekbe a nőstény méhek nektárt és virágport, a darazsak megbénított ízeltlábúakat halmoznak fel, erre petéznek, majd lezárják a bölcsőket sárdugóval. A kikelő lárva a táplálék elfogyasztását követően bebábozódik, végül a kifejlett rovar átrágja magát a sárdugón, és megkezdi néhány hetes felnőtt életét – fogalmazták meg a természetvédők.

A bölcsőkamrákat február második felében, március elején érdemes kirakni esőtől védett helyre, eresz alá, ablakpárkányra, az erkély beugrójába, keleti-déli tájolással, hogy közvetlen napsütés érje.

Forgalmuk április-májusban a legnagyobb, júniustól már jelentősen alábbhagy, de a nyár második felében is számíthatunk vendégekre. A magányosan élő méhek alapvető fontosságúak a beporzásban, amit alapvetően nem a házi méhek, hanem Európában is mintegy kétezer más faj látja el. Jelenlétük ezért a lakott területen is nélkülözhetetlen – hangsúlyozta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

A magányosan élő méhek a lakóbölcsők közelében sem foglalkoznak az emberrel. Fotó: Karnok Csaba

A családokban élő támadékony fajokkal, például a közismert házi méhekkel és a jellegzetes fekete-sárga darazsakkal szemben a magányosan élők még a lakóbölcsők közvetlen közelében sem foglalkoznak sem az emberrel, sem a társ- és háziállatokkal.

A bölcsőkamrákat február második felében, március elején érdemes kirakni esőtől védett helyre, eresz alá, ablakpárkányra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában