Fontos a fogmosás

2021.03.27. 20:00

Egészséges száj – hosszabb élet

Néhány egyszerű tanács betartásával megelőzhetők a szájüregi megbetegedések és a fogínybetegségek, amivel több milliárd ember küzd a világon. Az egészséges száj világnapja alkalmából összegyűjtöttük a Magyar Fogorvosok Egyesületének ajánlásait arról, hogy mit kell tenni az egészséges mosoly érdekében.

Kiss Anna

Válasszunk fluoridos fogkrémet, de ne öblögessünk fogmosás után vízzel, mert akkor lemosódik a fluorid, ami segít megóvni a fogak egészségét. Fotó: Pixabay

Világszerte mintegy 3,5 milliárd embert érintenek szájüregi megbetegedések, amelyek kihatnak az egész életünkre. Hatással vannak az életünk különböző területeire az iskolában, a munkahelyen, de kihatnak személyes kapcsolatainkra, magabiztosságunkra, és megnehezítik az ismerkedést is. Éppen ezért a március 20-i egészséges száj világnapján a Magyar Fogorvosok Egyesülete a problémák megelőzésére hívja fel a figyelmet, valamint arra is figyelmeztetnek, hogy a száj megfelelő egészségének fenntartása hozzájárul a hosszabb, egészségesebb élethez.

Mi kell a helyes szájápolási rutin kialakításához? Mossunk fogat naponta kétszer, két percig. A fogmosás segít eltávolítani az ételmaradékot és lepedéket, így megelőzhető a fogszuvasodás és ínybetegség kialakulása. Fontos, hogy minden felületet mossunk meg. Mindegy, hogy ehhez hagyományos vagy elektromos fogkefét használunk, a lé­­nyeg, hogy alaposan meg tudjuk mosni a fogak külső, belső, valamint rágófelszíneit egyaránt. Az egyesület kiemelte, egy öreg, elhasználódott fogkefe nem tudja megfelelően tisztítani a szájat és a fogat, ezért háromhavonta cseréljük le a fogkefét vagy az elektromos fogkefe

fe­­­jét.

Válasszunk fluoridos fogkrémet, de ne öblögessünk fogmosás után vízzel, mert akkor lemosódik a fluorid, ami segít megóvni a fogak egészségét. Fotó: Pixabay

Mivel a fluorid fontos szerepet játszik a fogszuvasodás ellen vívott harcban, ezért érdemes fluoridos fogkrémet használni. A szakemberek szerint nem jó, ha vízzel öblögetünk közvetlenül a fogmosás után, inkább csak köpjük ki a felesleges fogkrémet. Javasolt továbbá a fogselyem használata is naponta legalább egyszer, mert ez segít megelőzni a fogak közé ragadt ételek által okozott fogínybetegségek kialakulását, továbbá az íny mentén lerakódó lepedék miatti rossz leheletet is.

Rámutattak, a száj egészségének megóvására utazás során is ügyelni kell, ezért amikor nincs lehetőség a fogmosásra, akkor öblögessünk fluoridos szájöblögetővel, vagy étkezések után fogyasszunk cukormentes rágógumit.

Ugyanakkor beszámoltak ar­­ról is, hogy több mint 530 millió gyermek szenved tejfogaik fogszuvasodásától, ami fájdalomhoz, fertőzésekhez, fogvesztéshez és elveszett iskolai órákhoz vezethet, ezért a gyerekeknek is fontos a reggeli és esti fogmosás fluoridos fogkrémmel és puha sörtéjű fogkefével. Ők óvatos, apró, körkörös mozdulatokkal mozgassák a fogkefét fogaikon 2 percig, de ne feledkezzenek meg arról, hogy minden oldalt meg kell tisztítani. Az egyesület emlékeztetett, a fogmosás végén ne öblögessenek rögtön vízzel a gyerekek sem, ugyanis ez le­­moshatja a fluoridot, amely segít megóvni a fogak egészségét.

Mindezek mellett pedig a felnőtteknek és a gyermekeknek is célszerű félévente fogorvosi vizsgálatra menni, egészséges ételt és italt fogyasztani, valamint tiszta szájjal lefeküdni, tehát az esti fogmosás utáni nasit mindenki hagyja ki annak érdekében, hogy egészséges legyen a mosolya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában