Nők a Tudományban Kiválósági Díjjal méltatták

2021.03.22. 19:05

Kitüntették Ördögné Kolbert Zsuzsannát

Kutató, oktató, feleség és édesanya egyben Ördögné Kolbert Zsuzsanna, a Szegedi Tudományegyetem növénybiológusa, akinek az élő természettudományok területén végzett munkásságát Nők a Tudományban Kiválósági Díjjal méltatták. Nézetei szerint a jó időbeosztás a munka és a család közti harmónia fenntartásának legfőbb kulcsa.

Koós Kata

Ördögné Kolbert Zsuzsanna nézetei szerint a sikeres kutatói pályához elhivatottság, jó időbeosztás és soha nem nyugvó kíváncsiság szükségeltetik leginkább. Fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

Általános iskolás korában éb­redt fel az érdeklődés Ördögné Kolbert Zsuzsannában a természettudományok, akkor még mindenekelőtt a környezetvédelem iránt.

– Ötödik osztályos voltam, amikor az osztálytársaimmal egy környezetvédő klubot alakítottunk. Hulladékgyűjtési akciókat szerveztünk, versenyeztünk, ki tudja összegyűjteni a legtöbb zsák szemetet – emlékezett vissza mosolyogva. Középiskolásként már biztosan tudta, hogy a biológia az útja.

– Komárom-­Esztergom me­­gyéből származom, édesanyám ja­­vaslatára jelentkeztem a Szegedi Tudományegyetemre biológusnak, mert úgy hallotta, Szeged a biológia fellegvára – mondta.

Ördögné Kolbert Zsuzsanna nézetei szerint a sikeres kutatói pályához elhivatottság, jó időbeosztás és soha nem nyugvó kíváncsiság szükségeltetik leginkább. Fotó: Kuklis István

Kétarcú részecskék

Immár az SZTE Növénybiológia Tanszékének egyetemi docenseként tevékenykedik. Fő kutatási területe a növényekre gyakorolt stresszhatások molekuláris szintű laboratóriumi feltérképezése.

– Számos stresszhatás éri a növényeket, amelyek alkalmazkodóképessége sokkal na­­gyobb, mint az állati vagy emberi szervezeteké.

Hi­­szen a növényeknek helyben kell mindent megoldaniuk a túlélésért. Ilyen stresszhatás például a hőmérséklet és fényhatások ingadozása, egy rovar rágása, vagy éppen egy gomba, baktérium támadása. A csoportunk a növények ezekre a hatásokra adott, molekuláris szintű válaszait kutatja – magyarázta.

Jelenleg mindenekelőtt a nanorészecskék növényélettani hatásait, mezőgazdasági felhasználhatóságát vizsgálja.

– A nanorészecskék az élet minden területén megtalálhatók, például napvédő krémekben, sportszerekben, elektrotechnikában. Kétarcú részecskék, ugyanis a környezetbe kerülve stresszt jelenthetnek a növény számára, ám kis mennyiségben, például a magot kezelve segíthetik a csírázást. A mezőgazdasági felhasználás előtt azonban meg kell értenünk az egész folyamatot, ezen dolgozunk jelenleg – részletezte.

Szigorú időbeosztás

Kutatásai mellett oktatói tevékenységére is nagy hangsúlyt fektet, elkötelezett segítője a fiataloknak.

– Kutatás és oktatás kéz a kézben járnak nálam.

Mindig részletesen, szigorúan, előre eltervezem a napi teendőimet, így könnyebb kialakítani az egyensúlyt a kutatói-oktatói tevékenységem és a családi teendőim között, hiszen feleség és anya is vagyok. Az oktatásban leginkább azt élvezem, mikor bemutathatom a fiataloknak, hogy az életük milyen sok területén élvezik a nanotechnológia vívmányait, és hogy a nanoanyagok segítségével akár olyan globális problémákkal is felvehetjük a versenyt, mint a növekvő népesség élelmezése – fejtette ki.

Fotó: Kuklis István

Példa az ifjúságnak

A Nők a Tudományban Egyesület a szakterületükön legkiválóbb, inspiráló kutatónők munkásságának elismerésére 2013-ban alapította a Nők a Tudományban Kiválósági Díjat, amellyel az idei nőnaphoz kötődően Ördögné Kolbert Zsuzsannát méltatták. Szakmai iránymutatása mellett már három fiatal hölgy szerzett doktori címet, és hallgatói között jelenleg is nagy számban vannak lányok.

– A biológia területén szerencsések vagyunk, ugyanis nálunk sok a lány. A kémia, fizika vagy mérnöki tudományok területén sokkal kevesebb.

A kutatói pályához elhivatottság, jó időbeosztás és soha nem nyugvó kíváncsiság szükségeltetik leginkább. Nagyon örültem a díjnak, meglepett, egészen új lendületet adott a folytatáshoz – közölte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában