Szigorúbb fellépést szeretnének

2021.03.13. 10:35

Három csapást az állatkínzókra is!

Akár több tízezerre tehető a kutyák száma Csongrád-Csanád me­­gyében, de a bemondásalapú eb­­összeírás csalóka lehet.

Munkatársunktól

Hódmezõvásárhely, 20210311. Kutyák kertes háznál. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Szegeden a 2016-os adatgyűjtéskor például 9500 ebet jelentettek a tulajdonosok.

A március 7-én lezárt, „Kö­zös ügyünk az állatvédelem” lakossági online felmérést több mint negyedmillióan töltötték ki.

A kérdésekre adott válaszokból kirajzolódik a közös igény az állatmenhelyek és az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetek támogatására.

Egyhangú a vé­­lemény arról, hogy a felelős állattartásra való nevelést már kisgyermekkorban el kell kezdeni. A hatóságok szigorúbb fellépését, egy országos ivartalanítási program jelentőségét, a kóbor kutyák befogásának megreformálását is szorgalmazza a válaszadók több­­sége.

A javaslatok beépülnek az állatvédelmi programba. Fotó: Frank Yvette

Az állatok sérelmére elkövetett cselekmények miatt indított eljárásban a bántalmazott állatok sorsának mielőbbi rendezésével is majdnem min­­denki egyetért. A vélemény­adók döntő többsége úgy gon­­­­dolja, megoldás lenne, ha a „három csapásként” ismert bün­­tetőjogi szabályozás mintájára lépnének fel az állatkínzók ellen.

A tiltott állatviadalokon való részvételt majdnem mindenki büntetné. Egy haszonállatoknak létrehozott menhely alapítása valamivel több mint 95 százalék szerint jó ötlet. Ütközőpont a pirotechnikai eszközök engedélyezésének megreformálása és a cirkuszi vadállatok szerepeltetésének betiltása, utóbbi mellett a vá­­laszadók 86 százaléka érvelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában