Pollenjelentés

2021.05.06. 13:55

A tölgy és a platán okoz nehéz napokat az allergiásoknak

Az allergiásoknak érdemes most kerülniük a parkokat.

K. A. R.

20210420 Szeged A platánok pollenje is okoz allergiás tüneteket. Képen: újszegedi liget platánfái. Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

A közönséges platán, vagy juharlevelű platán a parkok és fasorok legkedveltebb díszfái közé tartozik, de ugyanígy a tölgy is ott van a nagyobb parkok díszítőelemei között. Éppen emiatt a következő napokban érdemes az allergiásoknak ezeket a helyszíneket kerülniük, hiszen a Nemzeti Népegészségügyi Központ legfrissebb adatai szerint ezeknek a növényeknek a pollenje magas koncentrációban van jelen a levegőben. Sőt, az előrejelzések szerint ez a hét további részében is így lesz.

Emellett a nyír, a ciprusfélék és a tiszafafélék, a fűz, a dió és az eperfélék pollenje is közepes koncentrációt mutat, így ezek is tüneteket okozhatnak.

Jelen van még a levegőben, de alacsony koncentrációban a pázsitfűfélék, a kőris, a nyár, a juhar, a gyertyán, a bükk és a fenyőfélék pollenje is.

Az allergiásoknak érdemes most kerülniük a parkokat. Fotó: Török János

A szakemberek azt javasolják az allergiásoknak, ne napközben, hanem az esti vagy a kora reggeli órákban szellőztessenek, gyakrabban mossanak hajat, ha pedig a szabadban jártak, akkor mossák meg a kezüket és az arcukat, valamint váltsanak ruhát hazaérkezéskor. A legfontosabb, hogy most lehetőleg minél kevesebb időt töltsenek a szabadban, és a ruháikat se szárítsák kint.

A pollenek a hajból a párnára jutva éjszaka is irritálhatják a bőrt, éppen ezért a párnahuzatot naponta javasolt mosni, cserélni. Emellett a többszöri, alapos porszívózás és nedves letörlés is segít. Ha a tünetek nem enyhülnek, keressék fel a háziorvost.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában