#Napszínes

2021.05.09. 15:33

Batla tűnt fel a Fehér-tónál

Batlát (Plegadis falcinellus) figyeltek meg a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a kutasi pusztán – erről az igazgatóság honlapján számoltak be.

Kovács Erika

Különleges színű, ritkán látott madarak a batlák. Fotó: Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság/Marik Pál

Az íbiszfélék családjába tartozó, színes tollú madarak ritkán bukkannak fel a Dél-Alföldön.Április végén a kardoskúti Fehér-tó közelében, egy vizes gyepterületen láttak batlát. Többször is felbukkant majd eltűnt. A batla kedveli az olyan vizes foltokat, ahol a magasabb növényzet között nagyobb biztonságban mozoghat. A környéken legutóbb tavaly tavasszal észleltek négy batlát. Korábban előfordult, hogy évekig egy példány sem repült arra.

A batlák a gödényalakúak rendjébe, ezen belül az íbiszfélék családjába tartoznak. Testhosszuk 55-65 centiméter, szárnyfesztávolságuk 80-95 centiméter, testtömegük 530-770 gramm.

Különleges színű, ritkán látott madarak a batlák. Fotó: Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság/Marik Pál

A hímek kicsit nagyobbak, testesebbek. Nyakuk, mellük, hasuk, combjaik és szárnyaik felső része gesztenyebarna, a fejük teteje vörösen fénylő sötétbarna. Hátuk és az evezőtollaik viola- vagy zöldesfényű feketésbarna színben pompáznak. A csőrük piszkos sötétzöld, hosszú, erős és ívelt, a lábuk zöldes- szürke.

Magyarországon a múlt század elején még több száz pár batla költött Magyarországon, napjainkban csupán néhány, többségük a Hortobágyon, illetve esetenként a Körös–Maros Nemzeti Park területén, főként a Kis-Sárréten.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában