Természetfotó

2021.05.17. 16:34

Gondoltad volna? Rengeteg türelem kell egy ilyen kép elkészítéséhez

Rendkívül nehéz egy-egy jó pillanatot elkapni erről az állatról.

Timár Kriszta

20210512 Csongrád megye Csongrád megye Kiskunsági nemzeti park területén élő állatok Képen: Ürge Fotó: Török János TJ Délmagyarország DM

Fotó: Török János

Kicsi, szőrös rágcsáló, mely vidáman rohangál a napsütésben társaival, almát eszeget, és közben pózol is a felhős éggel és szép mezővel a háttérben. Valószínűleg most tavasszal nem nagyon van ennél cukibb látvány.

Az ürgék nagyon kedves állatok, és valószínűleg ha nem lennének védettek, sok gyerek szívesen magához venne néhányat házi kedvencként is. Mivel erre nincs lehetőség, maradnak a szép fotók.

Török János kollégánknak, aki sokszoros díjnyertes fotóriporter, fél napjába és mintegy 1200 kattintásába került ennek a pillanatnak a megragadása, így örömmel jelentjük: a feladat nem lehetetlen, de azért meg kell küzdeni érte. Aki úgy határoz, hogy ürgét szeretne fotózni, először is javasoljuk, hogy keressen olyan helyet, ahol viszonylag nagy eséllyel bukkan fel ez a kisállat. Már ez is nagy kihívás lehet, de eláruljuk: Tihanyban például nagyszámú populáció él, de aki nem akar olyan messzire utazni, akár a szegedi repülőtéren is elcsípheti őket.

Az ürgék a látszat ellenére nem szeretnek pózolni, meglehetősen nehéz elcsípni róluk egy-egy jó pillanatot. Fotó: Török János

Mivel ezek a kedves rágcsálók rendkívül óvatosak, hiszen kedvelt zsákmányt jelentenek például a ragadozó madaraknak, biztosak lehetünk benne, hogy esélyünk sincs a közelükbe férkőzni. Ahogy ugyanis mozgást látnak, eltűnnek föld alatti üregeikben. Szükség lesz tehát egy távkioldóra, valamint éles szemre, hogy 15-20 méterre távolodva is figyelemmel tudjuk kísérni a földre helyezett fényképezőgép előtti történéseket. Ha mindez megvan, már csak kattogtatni kell – és bízni abban, hogy ürge barátainknak lesz kedvük pózolni.

Ennyi tehát egy jó kép elkészítésének titka. Bízunk benne, hogy tudtunk segíteni, és eme rövid gyorstalpalóval rengeteg Máté Bencét és Török Jánost sikerült kiképeznünk. Ha nem, akkor viszont megállapíthatjuk, a természetfotózás mégsem olyan egyszerű, mint azt sokan gondolják

Keress minket Instagramon!

Ha szeretnél hasonló, színes tartalmak közt böngészni, látogass el Instagram oldalunkra, és böngéssz kedved szerint a @delmagyar – on.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában