Kultúra

2021.05.15. 08:45

Százéves gramofon a múzeum kirakatában

A gramofon egykor forradalmasította a zenetörténetet, tömegeknek tette elérhetővé a zenehallgatást.

Munkatársunktól

Május végéig látható a különleges hanglemezlejátszó a Tornyai-múzeum kirakatában. Fotó: Tornyai János Múzeum

Egy vásárhelyi család padlásáról került elő az a több mint 100 éves hanglemezlejátszó, amelyet a Tornyai János Múzeum restaurátorai több hónapos szakszerű munkával „varázsoltak” működőképessé. Csütörtöktől bárki megtekintheti a jellegzetes, ezüstösen csillogó tölcsérű, fenyőfa és ónlemez borítású gramofont, amelyet a közgyűjtemény sétálóutcai, pénztári ablakában állítottak ki.

A 20. század elején készült gramofon egy felajánlás révén került tavaly az intézmény Néprajzi Gyűjteményébe. A gépi ze­nelejátszás korai szakaszából származó gramofon az 1900-as évek első évtizedében értékes és modern tárgyként kerülhetett egy vásárhelyi polgárcsalád otthonába. A feltehetően bécsi gyártmányú tárgy díszítményei közt a leghangsúlyosabb a petúnia virágra emlékeztető színes hangtölcsér, valamint a furnérozott test frontját ékesítő domborított ónlemez, amely mu­­latozó puttókat ábrázol. A lemezjátszó rozsdás hangtölcsérrel, elvetemedett ládával, ám összes tartozékával érkezett a vásárhelyi múzeumba. A tulajdonosok hosszú évtizedeken át használhatták nagy-nagy tisztelettel és odafigyeléssel a gramofont, amelyről a restaurálás során feltárt kiegészítések és javítások nyomai tanúskodtak. Molnárné Balázs Zsuzsa restaurátor vezetésével a virág formájú tölcsért és az óndomborításokat mentesítették a korróziótól, illetve kiegészítették a furnérlemezeket.

Május végéig látható a különleges hanglemezlejátszó a Tornyai-múzeum kirakatában.
Fotó: Tornyai János Múzeum

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában