Madarak

2021.06.23. 16:34

Az odúk nagy részében szalakóták költenek

Bár a hűvös, csapadékos időjárás miatt szinte mindenben két hetet „csúszott” a természet, a szalakóták rendben visszaérkeztek a telelőterületükről, és birtokba vették a nekik kihelyezett mesterséges odúkat.

Farkas Judit

Egy évtized alatt sikerült csaknem megduplázni a Magyarországon költő állományt. A legutóbbi becslések szerint 2000-2200 párra növekedett a szalakóták költőállománya.

Fotó: Tokody Béla

Egy műholdas jeladóval ellátott szalakóta is hazaért, amire 2016-ban raktuk fel a jeladót Apaj térségében – tudtuk meg Tokody Bélától, a Magyar Madártani Egyesület szalakótavédelmi munkatársától. A szakember elmondta: a műszer, ami öt éve felkerült a közelmúltban visszatért madár hátára, mindössze 5 gramm súlyú, és napelemmel tölthető. A Tokody Béla vezette „A szalakóta védelme a Kárpát-medencében” elnevezésű LIFE projektet. Az EU által támogatott projekt, megírtuk, 2014-ben kezdődött és 2020-ban ért véget, és a munkának is köszönhetően egy évtized alatt sikerült csaknem megduplázni a Magyarországon költő állományt. A legutóbbi becslések szerint 2000-2200 párra növekedett a szalakóták költőállománya, és a faj a Dunántúlra is visszatelepült.

A projekt részeként hozták létre a Szalakóta Látogatóközpontot, és Magyarországon először kaptak műholdas, il­­letve geolokátoros jeladót szalakóták.

A szakemberek ez­­által részletes információkat kaphattak a madarak vonulási útvonaláról, telelőterületeiről, a költési időszakban használt terület méretéről. Kiderült többek között, hogy a Kárpát-medencében költő szalakóták Namíbia, Botswana, Angola területén töltik a téli hónapokat. Az MME Csongrád-Csanád megyei csoportja műholdas jeladóval látott el egy szalakótát, a madár megérkezett Botswana északi részére – adtuk hírül tavaly december elején. A mű­holdak által küldött adatok segítségével lehet követni, hol jár a jeladós szalakóta. Az érdeklődők is megnézhetik időről időre a www.satellitetracking.eu oldalon.

Egy évtized alatt sikerült csaknem megduplázni a Magyarországon költő állományt. A legutóbbi becslések szerint 2000-2200 párra növekedett a szalakóták költőállománya.
Fotó: Tokody Béla

Az ötödik éve visszatérő jeladós madár, ami megyénk területén is átvonult, jelenleg Apaj térségében jár – megtelt azonban a helyi szalakóta­odúk nagy része is.

A Kiskunsági Nemzeti Park területén ezer darab mesterséges odút helyeztek ki ezeknek a madaraknak. Ezek 60 százalékában szalakóta költ, néhányba kuvikok, füles kuvikok költöztek, és négy év után az első búbos banka is megjelent.

– Legutóbb az egy nap alatt megnézett 45 odúból 40-ben szalakóta költött. Kettőben találtunk füles kuvikot, egyben kuvikot – számolt be a szakember. Az odúk túlnyomó többségét tehát szalakóták foglalták el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában