Közösen gondolkodik a vendégekkel

2021.06.06. 18:09

Madarász Tóni bácsi ötven éve a tiszaszigetiek fodrásza – Fotók

Ötven éve Szőregről költözött Tiszaszigetre Madarász Antal, a község férfifodrásza. A közelmúltban Ferenczi Ferenc polgármester emléklapot adott át a férfinak érdemei elismeréseképpen. Tóni bácsi szerint a férfifodrász az a szakma, amit mindig tanulni kell.

Tóth A. Péter

20210513 Tiszasziget képen: Madarász Antal férfi fodrász 50 éve Fotó: Török János TJ Délmagyarország DM

Fotó: Török János

– Ennyi idő alatt sokat változott a világ. Nincs már idejük az embereknek beszélgetni, egyre gyakrabban fordul elő, hogy a vendég elmondja, milyen frizurát szeretne, majd némán végigüli, amíg levágom a haját. Régebben szívesebben beszélgettek egymással az emberek – mesélte Madarász Antal fodrász. Tóni bácsi szerint a rátermett fodrásznak jól kell tudni kommunikálni a vendéggel, és nem árt, ha ügyesen, pontosan és gyorsan dolgozik.

Művésznek készült

– Véletlen lettem fodrász. Nyolcadikos koromban a rajztanárom javaslatára jelentkeztem az iparművészeti osztályba Szegeden, a Tömörkény István Gimnáziumban. Négyszeres túljelentkezés volt, és első körben fölvettek, de mégsem lett belőlem művész.

Hárman voltunk testvérek, nem volt pénze a családnak a tanulmányok finanszírozására, így édesapám azt javasolta, tanuljam ki a fodrászszakmát.

Fotó: Török János

Elsődleges szempont volt, hogy a szakmunkásképző két éve után már egészen fiatalon pénzt is kereshettem.

Városból falura

Madarász Antal 1971. május másodikán, mindössze huszonnégy évesen nyitotta első üzletét a községben, ez a Templom tér és a Május 1. utca sarkán állt. Korábban évekig Szegeden, a Fodrász Vállalatnál dolgozott a Kölcsey és a Kelemen utca sarkán lévő üzletben.

– „Menő” belvárosi üzlet volt, egyetemi tanárok, professzorok, orvosok, sportolók és ismert em­berek szép számmal jártak oda. A Hági fénykorát élte, és a Royal Szálló is hozta a vendégeket. Az igazgatóval többször összekülönböztem, gyakran beleszólt a munkámba, ezért jobbnak láttam eljönni. Az akkori mes­­teremhez – Szőregre – jártak nyiratkozni Tiszaszigetről is, nem volt fodrász a településen. A mesterem javasolta, hogy legyek önálló, nyissak saját üzletet.

Tóni bácsi ma is örömmel dolgozik, bár hiányoznak neki a régi, jóízű beszélgetések.
Fotók: Török János

Tóni bácsi úgy is tett. Az akkori tanácselnök szintén biztatta a huszonéves fodrászt, hogy a pa­­pírokat rendben elintézik, ő csak nyissa meg helyben az üzletét. Akkoriban ahol a szocialista szektor nem tudott működni, ott működött a „maszek”, amilyen például a fodrász volt. Azokban az időkben Tiszaszigeten is szükség volt egy helyi fodrászra.

Kényelem és célszerűség

Két szék van a Temesvári utcai kis helyiségben. Az egyik ülőalkalmatosság több mint százéves, fából faragott mesterdarab, a má­­sik sem mai gyártmány: eredetileg fogorvosi szék volt. A negyvenes, ötvenes években még olyan szekrényeket használtak, amiben a jegyző úrnak, vagy a bírónak volt saját fiókja, saját ecsettel, borotvával és szalvétával. Régen a borotvák, a fenőkövek érzékeny pontjai voltak a mesterségnek, sokat borotváltak.

– Hasonló, régi fodrászszekrényem volt nekem is, de átalakítottam. A székek pedig nemcsak a vendég kényelmét szolgálják, hanem számomra is fontosak. Régebben rossz testtartásban, előregörnyedve kellett vágnom, a hét végére már igencsak megfájdult a hátam. Mondtam is a doktor úrnak, hogy nagy jót tett velem, amikor nekem adta a fogorvosi székét.

Ferenczi Ferenc polgármester emléklappal ismerte el Tóni bácsi érdemeit.
Fotó: Török János

Beatlestől a futballsztárokig

Madarász Antal évfolyama volt az utolsó, aki külön tanulta a férfi és a női fodrászatot. Fél évszázados pályafutása során több korszak divatját is megélte, a hatvanas években gombafrizurákat, majd hosszú hajat is sokat vágott.

– Amikor bejön egy vendég, megnézem, hogy áll a haja, majd meghallgatom, hogy mit szeretne. Jó esetben az elképzelése találkozik az én felkészültségemmel. Van, amikor elfogadják a javaslatomat, van, amikor kevésbé. Mindenesetre a kettőnk elképzelését kell összehozni, eh­­hez kell a jó kommunikációs ké­pesség. Egy fodrásznak egészben kell néznie a frizurát, szépnek kell lennie a végeredménynek – mesélte Madarász Antal, majd folytatta: – Egyszer eljött hozzám egy fiatal pár. A fiú beült a székbe, elmondta, mit szeretne, és annak rendje-módja szerint megnyírtam. Közben feltűnt, hogy a lány folyamatosan nézi a mozdulataimat, mit hogyan csinálok. Pár hét múlva betoppant hozzám a fiú, sapkában ült egészen addig, amíg az utolsó vendég is elment. Kiderült, hogy a párja megpróbálta megnyírni, de alaposan szétszabdalta a haját, azt mondta, mostantól a seprőn kívül mást nem ad a kezébe. Persze alig tudtam rendbe tenni a frizuráját.

Információs központ

– Emlékszem, hetvenegyben kapásból el tudtam sorolni a Kossuth utca elejétől az Aradi utca végéig, melyik házban ki lakik. A városhoz képest egyszerűbb emberek élnek a községben, mindenki ismert mindenkit. A fodrászszakma bizalmas, a fodrászüzlet és a kocsma egy-egy információs központ a településen. Valóban, sok mindent elmondtak nekem ötven év leforgása alatt a székben ülve, köztük számos olyat, amire igazán nem is voltam kíváncsi, de jólesett nekem is beszélgetni. Jobban ráértek akkoriban az emberek, többet beszélgettek az üzletben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában