Rendet vágtak a gabonában

2021.07.03. 18:28

Aratási ünnepséget rendezett a Sóshalmi Olvasókör – Fotók

Hagyományőrző aratási ünnepséget rendezett a Sóshalmi Olvasókör. A kézi aratás előtt megalkudott a gazda a kaszásokkal, azután kezdődhetett a munka. A kombájnok korában ilyet ma már csak bemutatókon lehet látni.

Kovács Erika

A kombájnok korában kézi aratást már csak bemutatókon lehet látni. Fotó: Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika

- Szép, tiszta a búza, még folyondár sincs benne. Mennyiért vállalják?

- Tizenöt százalékért levágjuk!

- Legyen az csak 10 százalék, mert nekünk is meg kell élni! E mellé napi kétszer adunk enni az aratóknak, kis könnyű reggelit, aludttejjel, túróval, szalonnával, kenyérrel. Ebédre meg elpusztul majd néhány tollas jószág!

- Rendben, legyen 12 százalék és az aratás végére azért csak kerüljön valami ünnepi vacsora! – így alkudott a gazda az aratókkal Hódmezővásárhely-Sóshalmon, a Sóshalmi Olvasókör hagyományőrző aratóünnepén szombaton. Hajdan is hasonlóképpen mehetett végbe az alku. Természetesen az áldomást is megitták, azután kezdődhetett a munka.

A kombájnok korában kézi aratást már csak bemutatókon lehet látni. Fotó: Kovács Erika

- Olvasókörünk 1886-ban alakult. Eleink is minden évben megünnepelték az aratást. A hagyományt visszük tovább. A Sóshalmi Olvasókör 1987-ben kezdte meg újbóli működését. Azóta, a tavalyi pandémiás időszakot leszámítva, minden évben szerveztünk aratóünnepséget - mondta Molnár Ernő, a Sóshalmi Olvasókör elnöke.

Ma már csak nagyon kevesen tudnak kaszálni, markot szedni.

Imre Gábor és Imre Péter Sóshalmon gyerekeskedtek. Édesapjuk 16 évig volt az olvasókör elnöke.

- Gyerekként beletanultunk a hagyományőrzésbe és megtanultuk a kézi aratást is. Sajnos, ma már csak kevés idős ember él, akiktől el lehet lesni a fogásokat. Mi tovább visszük ezt a hagyományt – mondta Imre Gábor.

Imre Péter éppen a kaszát élezte, amikor megszólítottuk.

- Informatikus vagyok, de beleszülettem a mezőgazdaságba. Édesapám mindig mondogatta, tanulj fiam, a kasza nyelét meg majd megtalálod, ha szükség lesz rá. Régebben egyébként, amíg voltak állataink, lucernát kaszáltunk nagyobb területen, ma már csak az ilyen bemutatókon használjuk ezt a lassan feledésbe merülő szerszámot – mondta.

Idén a Sóshalmi Olvasókör hagyományőrző aratóünnepségére ellátogatók a családi gazdaságok reformjáról hallgathattak meg előadást, majd bepillantást nyerhettek, milyen nehéz és fárasztó munka is volt a kézi aratás. Az olvasókör udvarán 4 bográcsban rotyogott a pörkölt, délután pedig zenés műsorral folytatódott a program.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában