Értékőrzés és élő néphagyomány

2021.07.26. 15:58

Napok alatt megtanulták az apátfalvi gyerekek a citerázás alapjait

A 25. Apátfalvi Falunapok hetében a faluház Fazekas István termében ismerkedtek a helyi gyerekek a citerázás rejtelmeivel.

Tóth A. Péter

Fazekas István községi tanító 1981-ben alapította meg az apátfalvi citerazenekart, melyet haláláig, 29 éven keresztül vezetett. Tariné Tóth Hajnalka negyedik éve vezeti a népi együttest.

– Nyári citeraoktatás keretében a gyerekekkel a legalapvetőbb dolgokat tanuljuk, megismerkednek a hangszerrel, hogyan kell beállni, mivel és hogyan pengetjük, hogyan kell megszólaltatni a különleges népi hangszert

– mesélte lapunknak Tariné Tóth Hajnalka a Kerekes Márton Népdalkör és Citerazenekar vezetője. A hagyományőrző hozzátette, egyszerű gyermekdalokat és népdalokat tanulunk meg a hét folyamán.

Az apátfalvi gyerekek néhány nap alatt megtanulták a citerázás alapjait. Fotó: Tóth A. Péter

A zenetanulás mellett a gyerekek kézműves foglalkozásokon vettek részt. Sok szép tárgyat alkottak, levendulakoszorúkat, és általuk gyűjtött termésekből színes kompozíciókat készítettek. Az alsó tagozatos kis diákok szemmel láthatóan nagyon élvezték a citerázást.

– Sokat kézműveskedünk a zenélés mellett. Elég nehéz a citerázás, de nekem nagyon tetszik. Elsőre talán könnyűnek tűnik a hangszert megszólaltatni, de ez nem könnyű feladat, sokat kell gyakorolni, hogy szépen szóljon. Az Elvesztettem zsebkendőmet című dalt már el tudom citerázni

– mesélte Árvai Dorka, aki jól érezte magát a négy nap alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában