300 darabos gyűjtemény

2021.08.02. 19:58

Karemblémákat gyűjt a nyugdíjas lőkiképző

Legalább háromszáz, különböző rendvédelmi szervektől, a világ minden tájáról származó karemblémát gyűjtött össze az elmúlt évtizedekben Csikesz Péter, a ma már nyugdíjas lőkiképző.

A. T. J.

Néhány a háromszázból. Évtizedek óta gyűjti a karemblémákat a zákányszéki lőkiképző, a helyi Veterans’ Shooting Club alapítója és vezetője, Csikesz Péter. Fotó: Török János

Fotó: TOROK JANOS

Zákányszéken egy gyerekeknek szervezett lövésztáborban találkoztunk Csikesz Péterrel. A 2017-ben alapított Veterans’ Shooting Club vezetője a lövészet területén szerzett mintegy 30 éves tapasztalatával tanította lőni a gyerekeket. A lőszektor egyik nyugalmas részén figyeltünk fel Péter több száz darabos karembléma-gyűjteményére.

– Az első a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságé volt, ami nagyon szép, megtetszett, és így kezdődött. A megyei főkapitányságéból és a Szegedi Rendőrkapitányságéból is vittem ki nyolc-tíz darabot Amerikába, odaadtam a kollégáknak ajándékba, cserébe én is kaptam tőlük. Versenybíróként mesterlövész világkupán, pisztoly-világbajnokságon bíráskodtam, ezekről a helyekről is kaptam – magyarázta.

Kiemelni egyet, egy történetet vagy kedvencet azért nem tudott, mert mint mondta, számára mindegyiknek különleges a története.

A falon függő vitrinben két részre osztva sorakoznak az emblémák, Péter becslése szerint a körülbelül 300 darabos gyűjtemény egy része, egyik oldalon a magyarok, másikon a külföldiek.

Többek között van Dél-Afrikából, Kabulból, Japánból, Norvégiából, Amerika néhány államából és Kínából is.

Azért egy történetet mégis sikerült kiszedni Péterből: a kolumbiaiak a Budapesten, Nagytétényben rendezett rendvédelmi szervek pisztoly-világbajnokságára nem tudtak behozni fegyvert, ezért nekik Péter a rendezőszerv részéről adott fegyvert, amiért igen hálásak voltak. Cserébe nagyon kedvesen adtak nekik egy-egy karemblémát.

Mostanában már inkább nagyobb fia hozza neki ezeket a relikviákat.

– Mivel én a nyugdíjjal amortizálódtam, így már kevesebbet mozgok a szakmában, vagy ha mégis, nem annyira aktívan, de még mindig vannak, akiktől kapok karemblémát. Fontos, hogy ez egyben egy megtiszteltetés is, amit ki kell érdemelni – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában