Szülőfalujában érezte magát

2021.08.17. 15:00

Kecse-Nagyné Bánszki Zsuzsanna igazi csapatjátékosként vezette a szőregi iskolát

Kecse-Nagyné Bánszki Zsuzsanna 1990-ben a Móricz Zsigmond Általános Iskolában kezdett tanítani Szegeden, majd 1999-ben került Szőregre, a Kossuth Lajos Általános Iskolába. Huszonkét szőregi tanévvel tarsolyában, nyugdíjba vonulása előtt egy évvel, idén nyáron elbúcsúzott a kollégáktól, a szülőktől és a diákoktól.

Tóth A. Péter

Kecse-Nagyné Bánszki Zsuzsanna igazi csapatjátékosként vezette a szőregi iskolát. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

– Ahogy leszálltam a buszról, mindig úgy éreztem, hogy hazaérkeztem. Petőfi-telepről jártam ki Szőregre, nagyon megfogott, hogy mindenki köszönt. Olyan érzés volt, mint a szülőfalumban

– mondta lapunknak Kecse-Nagyné Bánszki Zsuzsanna.

Csapatban gondolkodik

– Mezőberényben születtem, nyolcéves koromtól 33 éves koromig első osztályban kosárlabdáztam. Pesten ismertem meg a férjemet, majd Szegedre költöztünk. Játszottam a SZEOL AK-ban, majd megszülettek a lányaink. Előbb tanító lettem, majd elvégeztem a testnevelési főiskolán a testnevelés és a gyógytestnevelés szakot – mesélte.

Kecse-Nagyné Bánszki Zsuzsanna igazi csapatjátékosként vezette a szőregi iskolát. Fotó: Karnok Csaba

1999-től tanít a Kossuthban, 2006-ban sikeresen megpályázta az igazgatóságot. 15 év alatt a Kossuth Lajos Általános Iskola diáklétszámát megduplázta, kiváló kapcsolatokat alakított a szülőkkel és a szőregiekkel. Korszerűsítették az iskolát, gyönyörű aulát, új sportpályát és több új szaktantermet kapott az intézmény. Szegeden egyedülálló módon, minden tanteremben digitális táblán dolgozhatnak.

– A kollégák, ha kellett, szívesen dolgoztak többet is a napi nyolc óránál. A csapat számomra ma is azt jelenti, hogy egy célért, együtt küzdünk

– fogalmazott a pedagógus.

Kossuthos életérzés

A szőregi iskolába Újszegedről, Tiszaszigetről, Újszentivánról és Kübekházáról is sok gyerek jár. Örökös ökoiskolaként a diákokat környezettudatosságra nevelik, a szerb és a kínai nyelv révén nemzetközi kapcsolatokat alakítottak ki más iskolákkal. A Határtalanul pályázat keretében a székelyföldi Csíkmadarassal ápolnak testvériskolai kapcsolatot.

– 2009 körül jöttem rá, hogy mindannyian egy közösség vagyunk, így kezdődött a kossu­thos életérzés. Az, hogy magunkat kossuthosoknak nevezzük, a vidékiekben is megnyugvást kelt, a szülők is bizalommal jönnek felénk. Nekünk a legfontosabb, hogy a gyerekeket fölvegyék az általa megjelölt középiskolába. Úgy gondolom, családias hangulatban minőségi oktatást nyújtottunk – mondta.

A legszebb élethivatás

Kecse-Nagyné Bánszki Zsuzsanna leköszönő, sikeres igazgatóként továbbra is a pedagóguspálya közelében képzeli el jövőjét. A közelmúltban Mohr Richárd, a Konfuciusz Intézet igazgatója felkérte, hogy a kínai nyelvoktatással kapcsolatos tapasztalatokról írjon módszertani kiadványt.

– Tanárnak lenni nem annyira nehéz, de pedagógusnak lenni kiválóságot feltételez. Mintát kell adni a gyerekeknek, olyan nevelést, amit én is betartok, ezért fontos a következetesség. Lehet szigorú az ember, de a gyerekeknek érezniük kell a szeretetet

– hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában