Makói gasztroma-nap a kocsma mellett

2021.08.07. 19:02

Szombat délután messze szállt Honvédban a töltött káposzta illata – Fotók

Hosszú idő után a hétvégén tudott újra közösségi rendezvényt, méghozzá bográcsos töltöttkáposzta-főző versenyt szervezni a makói roma önkormányzat Honvéd városrészben.

Szabó Imre

A versenyen nem a győzelem számított, hanem hogy mindenki szívvel-lélekkel főzött. Fotó: Török János

Fotó: TOROK JANOS

- Ez sátoros töltött káposzta, mert sátorban főzzük

– mondta nevetve Dömötör Aranka, a szombati főzőverseny egyik szakácsa. Azt mondta, kizárólag hagyományos fűszereket használ, a káposztába most rizst és füstölt oldalast csavart, a felöntött bogrács tetejébe paprikát vágott és öntött hozzá paradicsomsűrítményt is. 4 óra alatt készül el.

– Nálunk sűrűn van, nagyon szeretjük

– mondta. Azt is megtudtuk, a hagyományos roma töltött káposztát bodaggal, azaz kenyérlángossal érdemes enni. A szomszéd sátorban Kelecsényi Katalin azt mondta, liszt kell hozzá; az élesztőt sós, langyos vízben futtatja kacsazsírral, majd jól kidagasztja és hagyja állni. Amikor megkelt, kacsazsírral lekeni, liszttel megszórja és fél óra múltán aranybarnára süti a sütőben. Meg is kínált minket belőle – finom volt.

A rendezvényt a Gyóni Géza és a Bethlen utca sarkán, egy kocsma melletti üres teljen tartották meg. Volt ugrálóvár, arcfestés és színpad is, ottjártunkkor éppen Sztojkó Mihály muzsikált és énekelt. A bográcsok körül családok, baráti társaságok gyűltek össze. A férfiak beszélgettek, a nők olykor táncra is perdültek, a gyerekek pedig játszottak. A zene messzire hallatszott, ahogy a rotyogó finomságok és a füst illatát is érezni lehetett már több utcával arrébb is.

Volt versenyen kívüli induló is: a sarki házban lakó Fodor Ferenc és felesége körömpörköltet főzött, amiből aztán mindenkit megkínáltak.

A makói roma önkormányzat elnöke, Petrovics Attila azt mondta, azért szervezték meg a főzőversenyt, mert végre szerettek volna összejönni egy jó hangulatú délutánra. Összesen 16 családi, baráti társaság főzte a töltött káposztát, és mint láttuk, mindenütt egy kicsit másképp. A verseny fődíja egy kandalló volt, amit a Váll-Ker Kft. Igazgatója, Nagy Mihály ajánlott fel. Ezt kisorsolták, volt viszont három malac, amit a kisebbségi önkormányzat zsűrije ítélt oda a versenyzőknek.

A legfontosabb azonban alighanem a közös szórakozás volt mindenki számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában