Gyakori próbálkozás: az pont nincs raktáron, vegyen inkább mást

2021.08.30. 13:58

Trükkös ajánlatok egyes webáruházakban

Magyarországon is egyre többet költenek az emberek a webáruházakban, ám akadnak olyan portálok is, amelyek ezt a boomot kihasználva becsapják az ügyfelet. A Tudatos Vásárlók Egyesületének összeállítása segítségével elkerülhetők az átverések.

K. A.

Szeged – 2021.08.12.29. Fogyasztóvédős sorozat: trükkös ajánlatok a webáruházakban. Képen: Illusztráció. Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Forrás: Illusztráció

Fotó: Karnok Csaba

Nincs ingyen ebéd – gyanakodjunk, ha a legtöbb online kereskedőnél 29 990 forintba kerülő terméket egy oldal 9900 forintért kínál. Ha pedig a webáruház azt írja, hogy a kiszemelt termékük épp nincs raktáron, nem kell feltétlenül a drágábbat megvennünk.

Az egyik vevőcsalogató megoldása a trükközőknek, hogy egy-egy terméknél a megszabott akciós ár mellé odatesznek egy visszaszámlálót, hogy hány percig lesz még érvényben az akciós ár, az „utolsó lehetőség, hogy ennyire olcsón megvehessük”. Szintén megtévesztőek lehetnek a visszaszámláló órával párosuló, néhány percig kedvezményt ígérő „azonnali ajánlatok” – ugyanis

a fogyasztókat sürgető határidő lejárta valószínűleg semmilyen tényleges hatással nincs sem a termék árára, sem az elérhetőségére.

Az élelmiszer-rendeléseknél előfordul, hogy egy-egy termék a sok közül tényleg nincs a raktárban, ezért a nagyobb láncok online boltjában be lehet jelölni, kér-e valaki helyettesítő terméket. Ha igen, akkor hasonló árút és minőségűt kézbesítenek, ha nem, akkor ez a tétel kimarad a kosárból.

Előfordulhat, hogy a webáruházban egy termék mellé nem a saját képét, hanem egy jóval drágább, márkás darabét teszik fel. A gyanútlan vásárló megrendeli a „trendinek” látszót, majd a kiszállításkor szembesül vele, hogy egy a képen láthatónál rosszabb minőségűt, gyengébbet kapott.

Itt nem kérdés a megoldás: nem szabad átvenni a terméket!

A Tudatos Vásárlók Egyesülete azt tanácsolja, hogy mindenki körültekintően rendeljen az internetes boltokból. Érdemes megnézni az adott webáruházról szóló véleményeket, ugyanígy egy-egy terméknél hasznos rákeresni, hogy milyen tapasztalatokat szereztek azokkal kapcsolatban az érintettek.

A netes vásárlásoknak is vannak szabályai, amelyekkel érdemes tisztában lennünk, ha nem szeretnénk pórul járni. Első lépésként ellenőrizzük, hogy a weboldal biztonságos-e. Ez legegyszerűbben az URL-ben a https-kapcsolatról, illetve a böngésző címsorában megjelenő „lakat” ikonról ismerhető fel.

Nézzük meg, hogy a kiszemelt terméket árusító bolt nem szerepel-e a jogsértő webáruházak – folyamatosan bővülő – listáján, amely a jogsertowebaruhazak.kormany.hu és a tudatosvasarlo.hu oldalon található.

Akármilyen vonzó is egy termék vagy az ára, a felsoroltakat messziről el kell kerülni, mert ezek súlyos jogsértést követtek el.

Ennek számít például, ha a webáruház nem adta meg a szükséges tájékoztatást magáról vagy a kötelező adatokról.

A megbízható webáruházaknál ott kell lennie a honlapon az online boltot működtető cég nevének, címének, székhelyének, cégjegyzékszámának, adószámának, a vállalkozást bejegyző bíróság nevének, elérhetőségének, telefonszámának és e-mail-címének. Kötelesek a honlapon részletes tájékoztatást nyújtani a fogyasztó jogairól, így különösen a megrendelés menetéről, az adatvédelemről, a jótállásról és szavatosságról, valamint az elállási jogról.

Szintén érdemes átböngészni, hogy milyen módon lehet kifizetni az adott terméket, például bankkártyával vagy utánvéttel, valamint hogyan lehet visszajuttatni az árut, ha az mégsem jó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában