Felejtsük el végre a kenyeret!

2021.11.20. 17:07

Hogyan etessük a madarakat télen – A vízimadaraknak nem szabad táplálékot adni

A madáretetés a tévhittel ellentétben télen sem létszükséglet a madaraknak, de közelebb hozza az emberhez a természetet, és biológiai védekezést is jelent. Nem mindegy azonban, mivel és hogyan etetünk – van, amivel csak kárt okozunk.

Farkas Judit

20211030 Sándorfalva Erdei szalonkát fogott Tokody Béla a Madártani egyesület titkára Fotó: Török János TJ Délmagyarország DM Képen: Erdei szalonka

Fotó: Torok Janos

Közeledik az az időszak, amikor megtelnek a madáretetők. Hogy lesz-e idén hótakaró, azt majd akkor látjuk meg, ha eljön az ideje, de érdemes tisztázni, mielőtt nekilátunk: mivel érdemes ezeket megtölteni? A Magyar Madártani Egyesület részletes útmutatót állított össze, hogy ne ártsunk az állatoknak, amiknek segíteni akarunk. Először is érdemes tisztázni, mit adhatunk, és mit kerüljünk el.

Megélnek nélkülünk

A vadon élő állatoknak, így a szakértők, csak ott élhetnek stabil és önfenntartó állományai, ahol megtalálják alapvető életfeltételeiket, lelnek táplálékot, búvó- és szaporodóhelyet, pihenőhelyet. A madarak vonulása is azért alakult ki, hogy átvészeljék az időszakos táplálékhiányt, állandó lakóink és téli vendégeink is találnak tehát ennivalót nélkülünk is. Tulajdonképpen a madarak tesznek velünk jót azáltal, hogy etetjük őket. Becsüljük meg a lehetőséget, tegyük ezt helyesen!

Ne adjunk kenyeret

Egyrészt azzal, hogy közelebb csalogatjuk magunkhoz a madarakat, közelebb kerülhetünk megfigyelésükkel a természethez, ami hozzásegít ahhoz is, hogy minél többen óvják a környezetünket. Másrészt a madarak jelenléte biológiai védekezés is a gyomok, kártevők ellen. Összeszedik a gyomok magvait, táplálékuk lehet a rovar, a kis rágcsáló. Ha viszont rosszul és rossz­kor etetünk, azon a madár csak veszít. Évről évre megírja lapunk is: felejtsük el a kenyér­morzsát! Legutóbb júliusban írtuk meg, hogy a kenyérfélék nem alkalmasak a madarak etetésére. Akkor Tokody Béla, a Magyar Madártani Egyesület Csongrád-Csanád megyei csoportjának titkára mondta el a kenyérrel etetett Zápor-tavi kacsák kapcsán: az emésztőrendszerükbe kerülve belgyógyászati problémákat, bélgyulladást okoz­­hat a pékáru, az állat elhullá­sához is vezethet. A vízimadarakat egyébként sem szabad etetni, mert kikapcsolhatja a téli túlélést segítő vonulási viselkedést, és ilyen esetekben fagynak például a jégbe a hattyúk.

Napraforgó, zsiradék

A Magyar Madártani Egyesület útmutatója arra hívta fel a figyelmet, hogy az etetési időszak az első tartós fagyok beköszöntétől ezek megszűnéséig, december elejétől március második feléig tart. Az alábbiakat kell megfogadni, ha gyönyörködni szeretnénk a madarakban: eleségként elég akár csak fekete napraforgót kitenni, de adható emellett dió, alma és szedhető bogyók, mint a tűztövis, ostorfa, vadszőlő, borostyán. Állati zsiradékot is szívesen fogadnak a madarak, elsősorban sertés-, liba- és kacsahájat: a fűszerezett, sós szalonna nem jó megoldás, de marhafaggyúból és magvakból készíthető cinkegolyó. Több fajnál nagyobb vonzerő a téli itató- és fürdőhely, ezért ne csak etessünk, itassunk is! Költési időszakban semmiképpen ne etessük a madarakat, mert a mageleséget megemészteni nem képes fiókák kínhalálát okozhatja.

Több fajnál nagyobb vonzerő a téli itató- és fürdőhely, ezért ne csak etessünk, itassunk is!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában