Szeged

2021.11.25. 17:59

Tavaszt érez a földi orgona

K. A.

Fotó: Török János

Az egyik petőfitelepi utcában szépen nyílik, a legpompásabb tavaszi, nyári hónapokat idézi a bőrlevél, amit a népnyelv ar­­rafelé inkább földi orgonaként emleget. Levelei is haragoszöldek, masszívak, a csodájára járnak. Az utcafrontot ápoló gazdaasszonytól megtudtuk, a szembe szomszéd asszonytól kapta a virágot, még évekkel ezelőtt, amikor annyi­­­ra elburjánzott a szikla­kertjükben, hogy ritkítani kel­­lett.

Az új helyen is otthonra talált, láthatóan jól érzi ma­­gát, már ritkítani is lehetne, vagyis további szomszédasszonyok kertjét, utcafrontját is díszíthetné.

Kollégám fotója kedden, késő délután ké­szült, a szerda hajnali fagy bi­­zonyá­­ra megcsípte ezt a vi­­­­rágot is, majd kiderül, túléli-e.

A Bergenia cordifolia – ma­­gyarul bőrlevél – méretes levelei kerekdedek, örök­­zöldek, vagyis az év nagy ré­­szében fényes zölden díszítenek, és csak télen, fagyos időben váltanak vöröses-bronzos árnyalatúra. Bogernyőben nyíló ró­­zsaszín virágai már kora ta­vasszal megörvendeztetnek bennünket, színárnyalata a halvány – szinte fehéres – ró­­zsaszíntől a bordón keresztül a sötétliláig változhat.

A virágzás akár 1-2 hónapig is elhúzódhat – ezek szerint megismétlődhet –, egy tő körülbelül 30–60 centi magasra és 60–70 centi szélesre nő, ezért ideális talajtakarónak is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában