PR cikk

2021.12.09. 11:05

A hatásos konferencia előadás 4 titka

A konferencia szó hallatán szinte mindenki egy unalmas, soha véget nem érő előadásra gondol, ahol egy vagy talán több ember úgy beszél, mint akinek megaludt a tej a szájában. Általában ez az esetek 90%-ában így is szokott történni, holott egy ilyen előadásnak pont a figyelmet kellene fenntartania, és arra kell ösztönöznie az embereket, hogy kapcsolatot teremtsenek az előadóval vagy egymással a témát illetően.

delmagyar.hu

Successful Female Motivational Speaker on Stage, Talking about Happiness, Diversity, Empowerment, Success, Leadership, STEM and How to Be Productive. Woman Presenter Leads Tech Business Conference

Fotó: Gorodenkoff Productions OU

Milyen hangulata lehet egy igazán hatásos konferenciának?

Egy hatásos konferencia előadás után a résztvevők mindig motiváltan, boldogan, gazdagabban jönnek ki a teremből. Elsősorban azt kell érezniük, hogy megérte részt venniük az eseményen, és hozzáadott értéke is volt az életükhöz az ott hallottaknak. Az előadónak felemelőnek, érdeklődőnek és mindenekelőtt lebilincselőnek kell lennie. Nem feltétlenül kell tökéletesen beszélnie és minden mondatot, szót hibátlanul tennie egymás mögé, de lényeges, hogy a beszélő maga is élvezze a témát, amiről előadást tart, illetve fontos legyen számára a közönséggel való aktív interakció.

Mi nevezhető sikeres konferenciának?

A sikeres konferencia előadás szubjektív, hiszen valakinek már az is nagy siker, ha több százan, akár ezren látogatnak el az eseményre. Ugyanakkor egy ilyen rendezvény valódi sikeressége abban rejlik, amit már említettünk: a közönség visszajelzésében.

Egy jó kimenetelű konferencián végig odafigyelnek a meghívottak, hiszen lebilincselő az előadó karaktere és mondanivalója, de ha ennél is tovább szeretnénk menni, akkor sokat számíthat a különböző táblázatok és infografikák minősége, valamint a vizuális effektek is, amelyek segítségével az előadók remekül tudják szemléltetni a mondanivalójukat. És persze az sem utolsó szempont, hogy a résztvevők fel tudják frissíteni magukat, illetve legyen idejük megvitatni egymással a véleményüket.

Mi az igazán hatásos konferencia előadás 4 titka?

Ugyan nincs bevált módszer, de több szakértő és szónok állítja, hogy vannak bizonyos tényezők, amelyek nagyon is segíthetik egy konferencia előadás hatásosságát. De mégis mik lehetnek azok?

Íme néhány egyszerű, ám kulcsfontosságú titok, amelyre tanácsos odafigyelni a biztos siker érdekében:

1. Az előadó pontosan ismeri a célközönségét

Így rájuk szabott tartalommal áll elő. Vagyis tisztában van vele, hogy a közönség miről is szeretne tartalmat hallani, a témából pedig alaposan felkészül, amit igyekszik a lehető legjobban előadni. Egy rutinos előadó soha nem terheli a szakmájától idegen közönséget bonyolult fogalmakkal és példákkal, viszont fordított esetben is odafigyel: ha szakmai előadást tart, akkor egy percet sem fog fecsérelni a szakmabeli sablonok vagy a már mindenki által unalomig ismételt tételek puffogtatására.

2. A konferencia előadás egy precízen előre megírt forgatókönyv alapján történik

A forgatókönyv-készítés lényege, hogy a szervezők és az előadó mindig tisztában legyenek azzal, hogy mire mennyi idő jut, illetve melyik esemény után pontosan mi következik. Így a konferencia egy konkrét vázzal fog rendelkezni, amin lépésről lépésre haladhat az előadó A-ból B-be. A forgatókönyvekben nemcsak az események sorrendjét érdemes alaposan kidolgozni, hanem arra is célszerű figyelni, hogy melyik esemény milyen érzéseket válthat ki a közönségből.

3. Az előadó kisugárzásán rengeteg múlik

A remek előadók mindig odafigyelnek a testbeszéd fontosságára, a gesztusokra és a szemkontaktusra a nézőközönséggel. A sikeres előadók pedig már az első kiállásukkal, az első mondatukkal és az első hatással, amit keltenek, megalapozzák a kívánt hangulatot az előadás egészére nézve. Érdemes tehát a nyitott testbeszédre és a magabiztos, de tisztelettudó fellépésre odafigyelni, hogy még hatásosabb legyen a konferencia által nyújtott élmény.

4. A nehezebb szakmai részek között mindig jut egy kis idő fellélegezni

Ilyenkor egy interaktív szavazással vagy egy érdekes rövid történet elmondásával pillanatok alatt oldható az esetleges feszültség. A színvonalas konferenciák mindig lehetőséget adnak a szünetekre és az ebédre, illetve kikapcsolódási lehetőségekre is biztosítanak időt a résztvevőknek.

Hogyan érdemes belevágni a konferencia előadás szervezésébe?

Az előkészületek rendkívül fontosak. Első körben fel kell mérni a technikai igényeket és azt is, hogy az előadáshoz mennyire fontos, hogy vizuálisan is szemléltetve legyen a konferencia témája. Ha nem vagyunk biztosak a technikai feltételek megszervezésében vagy a dolgok menetében, akkor konferenciaszervező szakértők segítségét is bátran kérhetjük, hogy stabil alapot adjunk a konferencia előadás sikerességéhez.

A felkészültség, a résztvevők igényeire való figyelem, illetve a megfelelő felszereltség mellett a jó kommunikációs készség is nélkülözhetetlen a hatásos konferenciák lebonyolításához, ezért érdemes megfogadni néhány tanácsot a fent leírtakból. Minél tudatosabb a szervezés, annál nagyobb az esély a sikerre.

 

Címkék#pr cikk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában